Hoe ga je met de trein in Spanje?

trein in spanje

De trein in Spanje is anders, heel anders dan in Nederland. 
Ja zal je zeggen, dat is logisch, het zijn heel andere treinen. 
Maar zo eenvoudig is het allemaal niet. 

Een plaatsje reserveren voor de trein in Spanje 

Een van de eerste en meest opvallende verschillen tussen met de trein reizen in Nederland en in Spanje is het feit dat er veel minder treinen rijden dan bij ons. Je moet niet raar staan te kijken als er een trein om 8.00 uur naar jouw gedroomde plaats van bestemming vertrekt en de volgende om 13.00 uur. 
Of dit nu de reden is dat je voor de meeste treinen een plaatsje moet reserveren weet ik niet. Maar het feit is dat je voor de meeste treinen in Spanje een toeslag moet betalen. 

Automaten 


Spanje is een modern land, dus je kunt een kaartje in een automaat kopen. Voor ons ging die vlieger niet op… Wij reisden met een Interrailkaart, in feite hadden we onze plaatsen al betaalt. We hoefden “alleen nog maar” een reservering te maken. 
De ervaring leerde ons om bij aankomst in stad A direct naar het loket te gaan en vast een kaartje te reserveren voor de trip naar stad B.  

De loketten 

Bij die loketten is het altijd stervens druk. En zeker niet alleen met toeristen. Wij kregen toch het idee dat ook de rechtgeaarde Spanjaard het systeem niet altijd helemaal in de vingers heeft… 
De mensen achter het loket zijn zonder uitzondering uiterst vriendelijk en behulpzaam. Sommigen spreken Engels, sommige doen dat heel redelijk anderen spreken net zoveel Engels als ik Spaans. 

Vol is vol in de trein in Spanje

Als er geen plaatsje meer is in de trein van jouw voorkeur, heb je pech, dan kan je niet mee. De enige optie is dan dat je genoegen neemt met een andere tijd. Zo vertrokken wij – niet geheel vrijwillig – om 7 uur s morgens van Sevilla naar Malaga. 
Pas op: als je je trein mist, heb je ook pech. Nieuwe reservering kopen en hopen dat je in de volgende trein mee kan… 

Verschillende treinen, verschillende prijzen 

Het begon ons op te vallen dat op een en hetzelfde traject soms verschillende prijzen gehanteerd werden. Werden wij hier als onnozele toeristen opgelicht? Welnee. Een dame achter het loket wist me te vertellen dat het te maken had met de snelheid van de treinen. 
Toen viel het ons op dat op het overzichtsbord met vertrek en aankomsttijden het soort trein ook benoemd werd. Aan de hand van de bedragen die we betaald hadden konden we min of meer vaststellen wat welke trein kostte. Maar die trein in Spanje waar je niet voor hoeft te reserveren? Dat weten we nu nog steeds niet… 

lees ook stakers en de trein naar spanje

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)