Het magische van de woorden: je moet. 

je moet

Denk jij wel eens na over het effect van de woorden: je moet?

Ik heb het in Kentucky Fried vertelt: ik ben een muts. Je kan mij moeiteloos voor je karretje spannen. 

Je hoeft alleen maar te zeggen: help me en ik sta helemaal voor je klaar. No problemo. Eeuwige dank na afloop is natuurlijk fijn, maar dat hoeft niet eens. Ik doe het graag en met veel plezier: het geeft me het gevoel dat ik niet helemaal voor niks op deze aardbol rondhuppel. 

Er zijn natuurlijk momenten dat er een keerzijde aan deze medaille zit. Wanneer die spannende detective op de bank naar me lonkt en knipoogt en zachtjes fluistert: ”nog maar 100 bladzijden, over een uur weet je wie het gedaan heeft!!!” En op dat moment belt een vriendin die dringend – alweer – haar hart moet uitstorten. 

Nou ja, lieve lezer, je begrijpt me: dan zeg ik toch tegen die detective dat ie z’n kop moet houden en luister naar mijn vriendin. Een uur lang. Wanneer ik de verbinding verbreek denk ik “ik had het nu dus kunnen weten…” 

De magische woorden: je moet

Maar er is, zo heb ik ontdekt, een perfecte methode om te zorgen dat ik als een dolle voor mezelf opkom. Spreek de magische woorden: je moet. 

Het gebeurde mij laatst. “Je moet”, schreef een vriendin. Ik keek naar de woorden die zo onschuldig in het apje stonden. “Ik moet helemaal niks”, dacht ik opstandig. Nou ja, een mens moet natuurlijk wel belasting betalen. En we moeten ook stoppen voor het rode licht (behalve midden in de nacht en er is geen politie te bekennen) En zo zijn er vast nog wel een aantal momenten te bedenken waarop een mens moet. Maar dat zijn zaken in – zeg maar – het landsbelang. Het is voor ons allemaal beter (al voelt het zelden zo) om belasting te betalen. En stoppen voor rood licht voorkomt echt ongelukken.

Wanneer je je onder vrienden, familie, gelieven, je buren en noem ze verder, maar op bevindt, ga je met elkaar om op voet van gelijkheid. Daar komt geen moeten aan te pas. En de een geeft de ander daar geen bevelen. Daar vragen we elkaar vriendelijk of iets kan. Dan zeg ik altijd ja. Dus jullie moeten allemaal, wat je vaker je moet tegen me zeggen. 

Krijg ik eindelijk rust 

like Like
Love
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)