Wolven in Nederland en het Roodkapje syndroom

wolven

De laatste tijd is er veel te lezen over wolven in Nederland.

Boeren die klagen dat hun schapen of kalveren worden gedood en aangevreten door een wolf, dat kan ik nog wel begrijpen, maar de emotionele reacties van sommige mensen is buiten alle proporties. Ze vragen zich af hoe lang het nog duurt voor een mens wordt aangevallen door een wolf. Die kans is zeer klein, zeker als je die beesten met rust laat en er niet met paintballgeweren op gaat schieten. Wie verzint zoiets. Je moet ze ook niet gaan voeren, want dan gaan ze aan de mens wennen en dat is onnatuurlijk gedrag en dat kan inderdaad tot gevaarlijke situaties leiden. Voor de wolf zijn wij geen prooidier en van nature zijn ze bang voor ons. Het roodkapje syndroom heeft echter bij sommige mensen gewonnen van het gezond verstand.

Hoeveel wolven zijn er

Hoeveel wolven zijn er eigenlijk in Nederland? Ik heb het opgezocht en de schatting is dat er 15 wolven zich permanent in Nederland hebben gevestigd en dat er mogelijk nog 11 zwerfwolven rondlopen. Ik heb ook even opgezocht hoeveel honden er in Nederland rondlopen, dat blijken er bijna twee miljoen te zijn. Honden zijn directe afstammelingen van de wolven en hebben door allerlei fokprogramma’s diverse eigenschappen gekregen die voor de mens nuttig of aantrekkelijk zijn. Sommige honden zijn volslagen ongevaarlijk, hetzij door hun afmetingen, hetzij door hun weinig agressieve karakter. Eén ding hebben ze wel gemeen, ze zijn aan mensen gewend en dus niet bang voor mensen. De kans dat je door een hond wordt gebeten is dan ook vele malen groter dan door een wolf. Voor die laatste moet je echt je best doen.

Nou zal de gemiddelde hondenbeet niet meteen tot de dood leiden, waar de emotionele roodkapjes bang voor zijn, maar er zijn genoeg honden in Nederland die niet loslaten voor hun prooi bewegingsloos en aangevreten op de grond ligt.

door de hond gebeten..

Kortom, de kans dat je door de hond gebeten wordt is velen malen groter dan door een wolf. Sterker nog, de kans dat je ooit een wolf te zien krijgt, is al zo goed als nul. Nogmaals ik heb begrip voor de boeren, want het is geen pretje om een aangevreten dier terug te vinden, maar we moeten niet gaan doen of dat schering en inslag is, want de schade die de wolf aanricht is vele malen kleiner dan de schade door bijvoorbeeld ganzen. Maar de sprookjes van moeder de gans zijn nu eenmaal aaibaarder dan die van de grote boze wolf.

Lees ook van Irene: de qr code

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)