fbpx
Vrouw en trends

Het is Boekenweek, tijd voor boekherdenking

Felice
Geschreven door Felice

Over boekherdenking en Erik en het klein insectenboek…

Het is weer Boekenweek ik weet niet of jullie al naar de boekwinkel zijn geweest, maar ik neem aan van wel. Geloof mij: ik sta liever in een boekhandel dan in een banketbakkerij. Behalve als ik honger heb natuurlijk. Boekenweek is een prima moment om eens wat aan boekherdenking te doen, vind je niet?
Eens lekker in je herinnering  graven naar boeken die echt wat voor je betekent hebben.

Erik en het klein insectenboek

Laat ik eens beginnen met Eric en het klein insectenboek. Geschreven door Godfried Bomans.
Godfried Bomans was in de zestiger jaren een gewaardeerd schrijver en spreker op tv. Men vond hem hilarisch. Bekend is zijn rijm :

erik en het klein insectenboek

“Ik zit mij voor het vensterglas onnoemlijk te vervelen,
Ik wou dat ik twee hondjes was
Dan kon ik samen spelen”

Als dat geen humor om te lachen is…

De brugklas

Terug naar Erik en het klein insectenboek. Ik zat in de brugklas. Wij zouden dit boek in de Nederlandse les gaan lezen. Je kan je niet voorstellen hoe ik me daar op verheugde! Ik was een enorme boekenwurm en eindelijk zou ik dan het land van de echte literatuur binnen treden.
Er zou een wereld voor mij opengaan, van onbeperkt lezen. Iets fijners kon ik me niet voorstellen.

De geoefend lezer voelt de teleurstelling aankomen. Ik vond het een stom boek. Een oerstom boek.
De grappen kon ik er niet inzien, zelfs niet toen de leraar ze uitlegde. De grap zou moeten zijn dat de dierenwereld verdacht veel op de mensen wereld lijkt… Ik kon daar de grap niet van inzien. Even dacht ik – ik was tenslotte nog maar dertien – dat ik het boek gewoon niet begreep. Dat ik er nog te klein voor was… Toen besloot ik dat ik gewoon gelijk had. De grappen waren opgelegd en flauw en voorspelbaar.

Erik en het klein insectenboek leerde me twee belangrijk dingen. In literatuur is alleen je eigen gevoel maatgevend. Lees nooit een boek waarbij men doet of dieren mensen zijn…

lees ook eens : Het is Annie Schmidt week

 

Like

Over de auteur

Felice

Felice

12 reacties

  • Op school las ik aardig veel maar tegenwoordig lees ik bijna nooit meer. Vind het wel heel leuk, maar heb er amper de tijd meer voor (of maak er geen tijd voor).

  • Ik he dit op school ook moeten lezen. Vond er eerlijk gezegd niet veel aan, hoewel ik een ferevent lezer was en nog steeds ben.

  • Heel eerlijk, veel Nederlandse kinder en jeugdboeken heb ik nooit gelezen, las altijd vertaalde Engelse lockers. Erik en het klein insectenboek heb ik daardoor ook nooit gelezen, ken het verhaal wel doordat ik zelf ooit in een musicalversie ervan heb gespeeld.

  • Het blijft een boek met een originele titel al geloof ik niet dat ik hem gelezen heb. Wie weet nog eens bij een regenachtige zondagmiddag

  • Ik ben het met je eens dat je altijd je eigen gevoel moet volgen en geen boeken moet lezen omdat iedereen roept dat ze zo geweldig zijn. Dat je geen parabels moet lezen ben ik het dan weer niet mee eens, want dan zou je ook het geweldige Animal farm van George Orwell moeten missen.

    • hoewel ik dol ben op de boeken van Georg Orwell, ben ik geen fan van Animal farm…het enige wat ik echt leuk vind is de zien: alle dieren zijn gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen

  • Hahaha, wat zielig dat het je zo teleurgesteld had. De titel trekt mij ook niet direct, maar hoogwaarschijnlijk zullen er veel mensen zijn die hem en zn boek geweldig vinden. Iedereen zn eigen smaak.

Geef een reactie