Het is Boekenweek, tijd voor boekherdenking

Over boekherdenking en Erik en het klein insectenboek…

Het is weer Boekenweek ik weet niet of jullie al naar de boekwinkel zijn geweest, maar ik neem aan van wel. Geloof mij: ik sta liever in een boekhandel dan in een banketbakkerij. Behalve als ik honger heb natuurlijk. Boekenweek is een prima moment om eens wat aan boekherdenking te doen, vind je niet?
Eens lekker in je herinnering  graven naar boeken die echt wat voor je betekent hebben.

Erik en het klein insectenboek

Laat ik eens beginnen met Eric en het klein insectenboek. Geschreven door Godfried Bomans.
Godfried Bomans was in de zestiger jaren een gewaardeerd schrijver en spreker op tv. Men vond hem hilarisch. Bekend is zijn rijm:

erik en het klein insectenboek

“Ik zit mij voor het vensterglas onnoemlijk te vervelen,
Ik wou dat ik twee hondjes was
Dan kon ik samen spelen”

Als dat geen humor om te lachen is…

De brugklas

Terug naar Erik en het klein insectenboek. Ik zat in de brugklas. Wij zouden dit boek in de Nederlandse les gaan lezen. Je kan je niet voorstellen hoe ik me daar op verheugde! Ik was een enorme boekenwurm en eindelijk zou ik dan het land van de echte literatuur binnen treden.
Er zou een wereld voor mij opengaan, van onbeperkt lezen. Iets fijners kon ik me niet voorstellen.

De geoefend lezer voelt de teleurstelling aankomen. Ik vond het een stom boek. Een oerstom boek.
De grappen kon ik er niet inzien, zelfs niet toen de leraar ze uitlegde. De grap zou moeten zijn dat de dierenwereld verdacht veel op de mensen wereld lijkt… Ik kon daar de grap niet van inzien. Even dacht ik – ik was tenslotte nog maar dertien – dat ik het boek gewoon niet begreep. Dat ik er nog te klein voor was… Toen besloot ik dat ik gewoon gelijk had. De grappen waren opgelegd en flauw en voorspelbaar.

Erik en het klein insectenboek leerde me twee belangrijk dingen. In literatuur is alleen je eigen gevoel maatgevend. Lees nooit een boek waarbij men doet of dieren mensen zijn…

lees ook eens : Het is Annie Schmidt week

like Like
12 antwoorden
 1. Francis | Mamazetkoers
  Francis | Mamazetkoers zegt:

  Ik lees nog steeds enorm veel, helaas is het sinds ik blog wel een stuk minder geworden. Soms heb ik gewoon geen zin meer om te lezen.

  Beantwoorden
 2. Janet
  Janet zegt:

  Op school las ik aardig veel maar tegenwoordig lees ik bijna nooit meer. Vind het wel heel leuk, maar heb er amper de tijd meer voor (of maak er geen tijd voor).

  Beantwoorden
 3. Skincarebynaomi
  Skincarebynaomi zegt:

  Ik lees elke dag, maar dit boek heb ik ook op de middelbare moeten lezen maar eerlijk gezegd vind ik het echt een vreselijk boek. Ik kwam er niet doorheen

  Beantwoorden
 4. Inge
  Inge zegt:

  Heel eerlijk, veel Nederlandse kinder en jeugdboeken heb ik nooit gelezen, las altijd vertaalde Engelse lockers. Erik en het klein insectenboek heb ik daardoor ook nooit gelezen, ken het verhaal wel doordat ik zelf ooit in een musicalversie ervan heb gespeeld.

  Beantwoorden
 5. Victor
  Victor zegt:

  Het blijft een boek met een originele titel al geloof ik niet dat ik hem gelezen heb. Wie weet nog eens bij een regenachtige zondagmiddag

  Beantwoorden
 6. Irene
  Irene zegt:

  Ik ben het met je eens dat je altijd je eigen gevoel moet volgen en geen boeken moet lezen omdat iedereen roept dat ze zo geweldig zijn. Dat je geen parabels moet lezen ben ik het dan weer niet mee eens, want dan zou je ook het geweldige Animal farm van George Orwell moeten missen.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman
   Felice Veenman zegt:

   hoewel ik dol ben op de boeken van Georg Orwell, ben ik geen fan van Animal farm…het enige wat ik echt leuk vind is de zien: alle dieren zijn gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen

   Beantwoorden
 7. Mandy
  Mandy zegt:

  Hahaha, wat zielig dat het je zo teleurgesteld had. De titel trekt mij ook niet direct, maar hoogwaarschijnlijk zullen er veel mensen zijn die hem en zn boek geweldig vinden. Iedereen zn eigen smaak.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)