Het achter het kommaatje

komma

Heb jij hem al gespot? het achter de kommaatje? Nee, in dat geval sorry, want nu heb ik misschien wel iets heel onaangenaams aan je leven toegevoegd.

Het heeft bij mij jaren geduurd voor ik van de achter de kommaatjes hoorde en nog veel langer voor ik ze begreep.
Nu ik ze eenmaal in de oren heb zitten – pas op, niet ertussen – hoor ik ze te pas en te onpas. Vooral te onpas, want ik hoor ze bij voorkeur niet. Met iets heel onaangenaams aan je leven toevoegen bedoel ik dat je die achter de kommaatjes echt liever niet hoort. Als je ze eenmaal kent is het onmogelijk om je ervoor af te sluiten.

Kijk lieve lezer, ik heb je tot hier de kans gegeven om af te haken, om te denken: ik wil het niet weten. Maar je bent nieuwsgierig he. Snap ik, ben ik ook.

Maak kennis met achter de komma

“Natuurlijk”, zegt je buurvrouw/nicht/schoonmoeder over de andere buurvrouw/nicht/schoonmoeder “moeten ze helemaal zelf weten of ze in deze coronaperiode met vakantie naar Frankrijk gaan. Komma, maar ik zou dat nooit doen!”
 “Heel begrijpelijk dat ze voor een kleine bruiloft hebben gekozen, het zijn dure tijden en ze zullen hun geld vast wel hard nodig hebben. Komma, maar ik ben blij dat wij het destijds groots konden vieren. Komma, het is tenslotte de mooiste dag van je leven!”

Begin je het te snappen?

Begin je hem te snappen, begin je hem te horen? De spreker begint de zin met een goedkeuring en plaats vervolgens een komma om de boel vakkundig onderuit te halen.

Het is niet gender gebonden. Hoewel je zou kunnen denken dat dit een venijnig vrouwentrucje is. Heus mannen kunnen het ook. “Tja”, zullen ze begripsvol zeggen “de trainer kon natuurlijk niet anders meer dan hem als spits inzetten. Komma, bij mij had hij er de eerste keer al uitgelegen!”

Hoor je ze al? De achter de kommaatjes?

lees ook eens : Overeenkomsten en verschillen

like Like
10 antwoorden
 1. Lizette
  Lizette zegt:

  Haha, ik hoor ze ook regelmatig hoor! Soms vraag ik er bewust naar, van begrijp ik dat nou goed. Maar meestal is het kritiek, dus laat ik het lekker gaan.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)