Gadgets en opvoeding: a match made in heaven?

gadget

Aan welke kant sta jij, wanneer het aankomt op gadget gebruik binnen het gezin? De meningen over dit veelbesproken onderwerp zijn sterk verdeeld. De handige hulpjes bieden veel mogelijkheden, maar volgens experts liggen er ook een hoop gevaren op de loer. Enkele voorbeelden kunnen zijn: vermoeidheid, lichamelijke klachten en oogproblemen. Ook de tablet en smartphone hebben vaak een hoop te verduren.

Take it easy
Sommige ouders geven hun kind een tablet of smartphone uit gemakzucht. Ze zijn tenslotte altijd binnen handbereik en gemakkelijk te monitoren. Sterker nog: meer dan tweederde van de onderzochte ouders geeft aan dat het kind soms te veel tijd online doorbrengt. Een zorgwekkende ontwikkeling. Echter: iedere powermoeder heeft ook wel eens een momentje rust nodig.

Met deze 5 tips geniet je kind van zijn of haar momentje achter het scherm en leveren jou welverdiende ontspanning op:

Wie zegt dat cadeautjes altijd nieuw moeten zijn?
Met vrolijke hoesjes voor je tablet of smartphone tover je ieder oud toestel om tot een gloednieuwe gadget voor je kind. Win-win: je gloednieuwe iPhone blijft veilig en zorgeloos opgeborgen in de tas.

Netflix!
Deze streamingdienst is voor veel ouders en kinderen een waar walhalla.

Nooit meer ruzie om de afstandsbediening, want iedereen kijkt wat, waar en wanneer hij/zij wil. Bijvoorbeeld op de smartphone of tablet. Kom maar op stressvrije woensdagmiddag!

  • [*]

Gaat de tablet geregeld mee op de achterbank? Vergeet dan niet om een kids-proof koptelefoon in te pakken. Zo genieten de kids in alle rust van de laatste K3-hits , en jij in alle rust van de autorit.

  • [*]

Een tablet is bij uitstek geschikt voor creatieve activiteiten. Bijvoorbeeld fotografie! Laat je kind eens de vrije loop met de camerafunctie en geniet van zijn of haar kijk op de wereld. Daarna uiteraard ontspannen samen de foto’s bewerken in een leuke app.

  • [*]

Is je kind niet gezegend met fotografisch inzicht? Dan is een tablet of MacBook altijd in te zetten als hulpmiddel bij een knutselmiddag (YouTube!). Met een stevige tablethoes of MacBook Pro 13 inch hoes

  is het toestel beschermd tegen hardnekkige lijmresten, klei en verfspetters. En dát, is weer een hele zorg minder.

Veiligheid voor alles

Ondanks de risico’s op lange termijn, is het gebruik van een tablet of smartphone relatief veilig.
Voor iedere leeftijd bestaan er een vergelijkbaar gadget om je kind te monitoren. Bijvoorbeeld met een smartwatch of slimme armband voor je kind, zoals BRILLAR of Boomerang. Dit soort gadgets zijn voorzien van GPS, educatieve functies en entertainment.

Ook is er voor ouders een mogelijkheid om een afstandslimiet in te stellen. De grens van privacy tussen ouder en kind wordt hierdoor echter flinterdun. Neem bijvoorbeeld gadgets met een afluisterfunctie. Wanneer een kind dit ontdekt kan het vertrouwen ernstig geschaad worden.

Iedereen gaat hier weer anders mee om. Voor schoolgaande kinderen in de puberteit zien we dit terug in apps met GPS of speciale trackers, die verstopt worden in de schooltas of een telefoonhoesje, zoals de Redmi Note 3 cover. Het kind is hiermee op de voet te volgen.

De opkomst van de technologie hoeft helemaal geen probleem te zijn. Het kent tenslotte ook veel voordelen. Belangrijk is dat er duidelijke afspraken en grenzen worden gesteld, waar iedereen zich in kan vinden. Zolang gadgetgebruik de opvoeding of hobby’s van een kind niet vervangt, is er geen reden tot zorg.

lees ook: vijf tips voor een succevole smartphone

of over begrafenissen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)