Druk bezig met niks doen…

niks doen

Hoera, niks doen is wetenschappelijk verklaard, dat is een enorme opluchting

We kennen het allemaal: er ligt een berg werk op je te wachten, die echt af moet. Echt, echt, echt, vandaag nog! Toch schenken we nog een kopje koffie in, kijken voor de derde keer in een uur onze mail na, we scrollen nog een keer door facebook, we gaan de afwasmachine uitruimen… We doen van alles… behalve wat we zouden moeten doen!

Hoe komt dat toch, dat niks doen?

Veel mensen zien uitstelgedrag, niks doen, als een bijna bewust proces: een typisch gevalletje van te weinig zelfdiscipline. Het enige wat de eeuwige uitsteller moet doen, is zichzelf een stevige schop onder een zeker lichaamsdeel geven.
Gelukkig voor de uitstellers onder ons, is nu in een Amerikaans onderzoek bewezen, dat dat niet het geval is.
Het is wel zo dat uitstellers in zijn algemeenheid, plezier boven vooruitgang stellen, maar van alle uitstellers is, maar 18% doelbewust bezig met: “lekker niet doen!”

Waarom stellen we dan uit?

Goede vraag, er zijn drie redenen gevonden, waarom mensen niks doen en niet aan de slag gaan
Soms kom je niet aan het werk, omdat anderen je niet de zaken hebben gegeven, die je nodig hebt om je werk te kunnen doen. Denk je… want je kan er natuurlijk ook achteraan gaan om dat te krijgen wat jij nodig hebt om verder te kunnen.
Deze vorm van uitstellen wordt ook wel eens gezien als een vorm van passieve agressie: “ik heb gedaan wat ik moest doen hoor! Nu de rest nog!” Je kent vast wel mensen, die daar een handje van hebben.
-2 Perfectionisme
We denken allemaal dat perfectionisten keiharde werkers zijn, die niet rusten voor ze de zaken perfect voor elkaar hebben, maar er zijn ook perfectionisten, die als het ware verlamd raken door dat enorme hoge perfecte doel dat ze zichzelf hebben opgelegd en dan maar gaan uitstellen, om er nog eens heel goed over na te denken.
-3 Twijfel
Soms stellen mensen uit, omdat ze niet zo zeker van hun zaak zijn. Is het wel goed om dit te doen? Weten we allemaal wel zeker dat dit de juiste weg is? Zullen we er nog een nachtje over slapen?

Kortom: jouw niks doen gedrag is niet omdat je een luie niksnut bent, je stelt uit omdat je een probleem ervaart. Doe daar iets aan en spaar je geestelijke derrière!

Lees ook: succes zonder stress

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)