Succes zonder stress

stress

Succes zonder stress

Kijk, we stressen allemaal, daar kan je niks aan doen, maar de mate waarin we stressen en hoe we met stress omgaan, daar kan je wel wat aan doen. Eerlijk is eerlijk: de een gaat er veel handiger mee om dan de ander.
Omgaan met stress kan je leren. Niet in een keer, maar wel op den duur.

Dat is eigenlijk al tip een:
Blijf je best doen stress de baas te worden en laat je niet uit het veld slaan als je weer eens hopeloos in de stress schiet en van ellende allemaal domme dingen doet, zoals de autosleutels in het slot laten zitten en de deur van je auto dicht gooien, of het vlees laten ontdooien op het aanrecht, terwijl de kat binnen is…
Uithuilen en opnieuw beginnen, hou je zelf voor ogen dat je op een dag stress de baas bent.

Tip twee is echt een gouden tip. Ik heb hem jaren geleden opgedoken uit een Amerikaans boek, van Jeffery Archer “always have a second plan ready”. Echt het is zo’n geruststelling als je weet: als plan A niet lukt, dan heb ik plan B. Ooit had ik voor de bibliotheek een groot evenement georganiseerd. Nu kan je alles plannen, behalve of de bezoekers komen. Dit bespraken we: “al moet ik een poffertjeskraam voor de deur zetten”, zei de directrice “ze zullen komen!”
Dat bedoel ik dus. Dat mens had merkwaardig weinig last van stress.

Lastiger anti stress tips

Tip 3, is veel lastiger dan je zou denken. Zorg voor vrije ruimte in je agenda. Ruimte met geen enkele afspraak en daar komen ook geen afspraken. Nou ja, eentje: de afspraak met jezelf dat dit een dag zonder afspraken is!
Geloof me, het beste middel om succesvol minder stresserig te zijn, is absoluut, stressvrije tijd in te plannen. Tijd om te wandelen, een boekje te lezen, te haken, te tuinieren, een fles wijn leeg te drinken met een vriendin, een potje te roddelen met de buurvrouw… Tijd om op te laden dus!

En tenslotte tip 4, de lastigste heb ik tot het laatst bewaard. Wees niet bang om met oplossingen te komen, ook als er mensen zijn, die de oplossing niet leuk gaan vinden. Niks is zo stressorend als weten dat er een knoop doorgehakt moet worden, maar het niet doen omdat je bang bent voor ruzie…

Succes, zonder stress!!

Lees ook: de jongen die geen miljoen won

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)