De beste tips om het thuiskantoor te optimaliseren

,
tips om het thuiskantoor te optimaliseren

Het thuiskantoor is de laatste jaren sterk in populariteit gestegen om redenen die algemeen bekend zijn. Jaren geleden toonden studies aan dat, in tegenstelling tot alle angsten, werknemers die van thuis uit werken veel effectiever zijn. Ook werd aangetoond dat werknemers in het thuiskantoor veel minder verzuimen dan hun collega’s op kantoor.

Naast de effectiviteit van de werknemer zijn er ook veel vrijheden. Natuurlijk zijn er veel manieren om pauzes thuis te organiseren. Het maakt niet uit of je je wilt wijden aan huishoudelijke klusjes zoals het uitruimen van de vaatwasser, of liever iets leuks wilt doen. Online is het ook mogelijk om 777 gokkasten te spelen in een online casino en iets te winnen.

Maar met alle mogelijkheden ligt de focus ook op de inrichting van de werkplek. Alle opties liggen hier open. Maar om ervoor te zorgen dat het werk in het thuiskantoor optimaal verloopt, moet je bij de inrichting op een paar dingen letten.

De inrichting van het thuiskantoor

Om ideaal te kunnen werken in een thuiskantoor, moet de werkplek natuurlijk dienovereenkomstig zijn ingericht. Af en toe is het zeker mogelijk om op de bank te werken. Dit moet echter een uitzondering zijn, want de ergonomie is hier natuurlijk niet gegarandeerd, waardoor er snel spanning kan ontstaan.

 

Geoptimaliseerde zitplaatsen

Toen het thuiskantoor zijn intrede deed in de woning, werden vaak eenvoudige keukenstoelen gebruikt. Natuurlijk is elke stoel een zitmeubel, maar dat betekent niet dat elk zitmeubel geschikt is om urenlang op te zitten. Iedereen weet dat hoe langer je op een eenvoudige stoel zit, hoe ongemakkelijker hij aanvoelt. De reden hiervoor is dat een normale stoel iemands bewegingen niet kan volgen.

Dit dwingt de gebruiker om altijd in dezelfde houding te blijven zitten. Om het thuiskantoor te optimaliseren, is een geschikte bureaustoel absoluut onmisbaar. Zo’n stoel is altijd ergonomisch gevormd. De rugleuning heeft al een anatomische vorm. Sommige modellen zijn ook uitgerust met een lendensteun, die de onderrug ideaal ondersteunt. Daarnaast moet de zithoogte altijd traploos verstelbaar zijn.

Armleuningen zijn ook een zeer belangrijk onderdeel van een bureaustoel. Ze moeten individueel verstelbaar zijn. Hierdoor kunnen de armen rusten en worden tegelijkertijd de schouders aanzienlijk ontlast. De wielen van een bureaustoel zorgen ook voor optimale mobiliteit, omdat de stoel zonder problemen verplaatst kan worden.

Het bureau

Het gebruik van een keukenbureau kan ook slechts een kortetermijnoplossing zijn. Een bureau moet aan verschillende criteria voldoen om op lange termijn comfortabel en zonder houdingsschade te kunnen werken. Hier speelt vooral de grootte een belangrijke rol. Het bureau moet minstens 160 cm breed en 80 cm diep zijn. Alleen zo is er voldoende ruimte voor de benodigde spullen.

In het ideale geval is het bureau ook in hoogte verstelbaar. Zo kan de gebruiker wisselen tussen zittende en staande posities. Dit voorkomt rugpijn en stimuleert ook de bloedsomloop.

Verdere inrichting van het thuiskantoor

In principe moet de thuiswerkplek een kamer met een deur zijn. Dit is de enige manier om ongestoord te kunnen werken. De kamer moet ook zo licht mogelijk zijn. De werkplek moet goed verlicht zijn, omdat dit de enige manier is om hoofdpijn te voorkomen. Lichtreflecties moeten ook worden voorkomen. Om dit te garanderen mag de werkplek in geen geval zo worden opgesteld dat het raam zich achter de werkplek bevindt.

De technische uitrusting

In een thuiskantoor behoort een notebook altijd tot de minimale uitrusting. Als de thuiswerkplek echter geoptimaliseerd moet worden, is er minstens één extern beeldscherm nodig. Een extra muis en toetsenbord behoren ook tot de minimale uitrusting. Het belangrijkste punt hier is ergonomie. Dit geldt voor de kijkrichting van de monitor, die meestal niet alleen in hoogte verstelbaar is, maar ook perfect kan worden aangepast aan je eigen kijkrichting. Een externe muis en toetsenbord zorgen ook voor een optimale ergonomie met betrekking tot de armen en polsen. Vooral bij urenlang zitten moet de houding zo ergonomisch en comfortabel mogelijk zijn om houdingsproblemen te voorkomen.

Daarnaast mag een headset niet ontbreken in het thuiskantoor. Op deze manier wordt achtergrondgeluid aanzienlijk geminimaliseerd en bovendien worden telefoongesprekken veel beter verstaanbaar. Om zonder problemen aan videoconferenties te kunnen deelnemen, heb je ook een goede webcam nodig. Zulke externe webcams zijn van veel hogere kwaliteit dan de ingebouwde webcams in conventionele notebooks.

Belangrijke factoren voor het kantoor aan huis

Een kantoor aan huis optimaliseren betekent echter ook niet vergeten dat het geen ruimte is waar geen wetten gelden. Interne veiligheidsrichtlijnen en wettelijke voorschriften gelden ook thuis, net als op kantoor. Om risicoloos te kunnen werken in het thuiskantoor en alle wettelijke voorschriften probleemloos te kunnen uitvoeren, moet altijd het eindapparaat van de werkgever worden gebruikt, omdat deze apparaten uitsluitend voor professionele doeleinden worden gebruikt.

Onder bepaalde voorwaarden is het echter ook mogelijk om privéapparaten te gebruiken in het thuiskantoor. Als er bijvoorbeeld een cloud beschikbaar is, hoeven er geen professionele gegevens op de harde schijf te worden opgeslagen. Een ander alternatief om verantwoord en veilig om te gaan met gevoelige gegevens is het gebruik van UEM-containers of remote desktop tools zoals Teamviewer, LogMeIn of Citrix.

Thuiskantoor en de optimalisatie van beveiliging

Bij externe toegang is de beveiliging van de verbindingen al geïntegreerd. Als dit niet het geval is, bieden VPN-verbindingen de vereiste beveiliging. Ze zorgen ook voor een veilige gegevensoverdracht. In het thuiskantoor is elke gebruiker natuurlijk zelf verantwoordelijk voor de beveiliging, wat betekent dat niemand toegang kan krijgen tot de apparatuur. Zelfs en vooral bij het gebruik van privéapparatuur in het thuiskantoor zijn geschikte antivirussoftware en een firewall absoluut noodzakelijk. Deze maatregelen dragen ook bij aan een optimale beveiliging van het thuiskantoor.

Veiligheid met betrekking tot software

Thuiswerken is trend, maar in het thuiskantoor moeten natuurlijk enkele veiligheidsregels in acht worden genomen met betrekking tot softwareapparatuur. Het besturingssysteem moet altijd up-to-date zijn. In principe moet ervoor worden gezorgd dat de fabrikant de software altijd voorziet van beveiligingsupdates. Om veiligheids- en compliance-redenen mag software van eigen keuze niet zomaar geïnstalleerd en gebruikt worden. Dit is alleen toegestaan met toestemming van de betreffende IT-afdeling.

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)