De 10 beste boeken. 

top 10 beste boeken

De 10 beste boeken van 2022, dat maakt nieuwsgierig, is het niet?

Na mijn vorige blog over het onnut van lijstjes ben ik gefascineerd geraakt door het verschijnsel lijstjes. 

Dat is redelijk dom, zal je zeggen. Je vindt lijstjes onzin, je vindt dat je er niks aan hebt, maar je gaat er wel je tijd aan zitten te verdoen? 
Tja, zo gaat het in het leven: een mens verdoet wat tijd. Maar let op: het levert soms echt wel wat op, doorlezen tot het eind, dan vind je mijn voorstel.

Soorten van de 10 beste boeken 

Het eerste wat opvalt is het grote aantal boekenlijstjes met de beste 10 boeken. Besteboeken.nl heeft er een, de Volkskrant heeft er een, maar het Parool ook. De Libris en de Bruna publiceren ook hun eigen boeken top 10. Het NRC heeft een lijst van maar liefst 50 boeken, kunnen ze niet kiezen, die jongens? 
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de Engelse lijsten. Lui als ik ben, ga ik dat niet doen ook. 

Is er een gemeenschappelijk boek op al deze top 10 lijsten? 

Dat was de eerste vraag die ik mezelf stelde. De Volkskrant bleef helaas voor mij gesloten, ik weiger te betalen om een lijstje in te kunnen zien, noem mij maar een schriep. 

Op de lijst van Beste Boeken 

Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens staat zowel op de lijst van Libris als die van Bruna. Maar verder levert naarstig speuren me niks op…. 

Wat moeten we nu met die top 10 beste boeken? 

Ik denk dat ik het weet. We lezen er helemaal niks van. Want als we alle top 10 beste boeken van 2022 gaan lezen, dan komen we zeker te weten aan de boeken van 2023 helemaal niet meer toe. 
Wat mij persoonlijk betreft, schrijf ik 2022 gewoon af als een verloren boekjaar. Ik heb weliswaar stapels en stapels heerlijke feelgoods en detectives gelezen, maar die verschijnen nooit in lijstjes. Dus dat telt niet.  

Ik maak een uitzondering voor het boek Waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens. Ik ga het boek niet lezen, ik ga wel naar de film. 
Volgend jaar breng ik mijn eigen top 10 boekenlijst uit. Doe jij dat ook alsjeblieft, dan hebben we lekker veel top 10 lijstjes! 

Op zoek naar inspiratie? Lees Nederlandse schrijfsters

like Like
1 antwoord
 1. Irene
  Irene zegt:

  Van iemand die dol is op nutteloze feitjes en lijstjes, hierbij alvast mijn top 10 aller tijden (die kan per dag veranderen)
  1. Harry Mulish – De ontdekking van de hemel
  2. A.F.Th. van der Heijden – Het Schervengericht
  3. Peter Buwalda – Bonita Avenue
  4. Umberto Eco – De Slinger van Foucault
  5. Khaled Hosseini – The Kite runner
  6. Rebecca de Mornay – Haar naam was Sarah
  7. Salmon Rushdie – The Satanic verses
  8. Emily Bronte – Wuthering Heights
  9. George Orwell – 1984
  10. Gunther Grass – Hundejahre

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)