Big Brother

big brother (v)

over Big Brother en ons online leven

Het Big Brother gehalte stijgt en stijgt anno 2019. Overal zijn zendmasten die te allen tijden kunnen doorgeven waar je je bevindt. De humax van Ziggo weet altijd wanneer ik tv kijk en waar ik het liefst naar kijk. Netflix biedt me series aan die gelinkt zijn aan mijn interesses gebaseerd op mijn eerdere kijkgedrag. Cookies op internet vragen me of ik nog ben geïnteresseerd in dat jurkje dat ik maanden geleden op Zalando bekeek.Alles wat ik online doe, blijft bewaard. En nu is er dan ook nog de Slimme Meter. Hierdoor hoef je niet meer de meterstanden door te geven. Handig. Maar ook kan je leverancier zien wanneer je thuis bent en, belangrijker, wanneer je niet thuis bent. Deze gegevens blijven uiteraard geheim tot iemand voldoende geld neerlegt voor deze gegevens. Money sells.

Nu ben ik niet iemand die zich overschat. Het maakt mij niet uit of de FBI, AIVD, NSA, CIA of whoever met mij online meekijkt als ik internet, whatsapp of e-mail. Ik denk niet dat ik over informatie beschik of dat er informatie aan mij is gekoppeld die het uitlekken waard zou kunnen zijn. Waarover Kamervragen kunnen worden gesteld. De informatie die ik uitwissel is van zo’n belang dat niemand hierin kan zijn geïnteresseerd. De persoon die aan mij gekoppeld is om mijn gedrag in de gaten te houden, zal zich hoogstwaarschijnlijk regelmatig voor zijn kop slaan vanwege zijn oninteressante baantje.

Is het allemaal wel nodig?

Maar toch vraag ik mij af of het allemaal wel nodig is. Is er een werkelijke daling van criminaliteit? Gaan mensen zich minder schofterig gedragen nu ze weten dat ze eventueel online kunnen worden bespied? Worden er hierdoor daadwerkelijk aanslagen verijdeld? Als dat zo is, ben ik sowieso helemaal voor maar ik vraag het me vaak af.

ons leven online

Een hele tijd geleden zag ik een documentaire waarin onder andere te zien was dat je in je huiskamer kan worden bespied via je computer. Huh? Dacht ik. Via de camera op de computer kunnen ze blijkbaar zo je huiskamer bekijken. Wer-ke-lijk geeeen idee had ik. Maar voor de zekerheid heb ik er maar een pleister overheen geplakt! Niet dat ik ook maar iets te verbergen heb maar ik zit wel graag alleen in mijn huiskamer met de gedachte dat niemand mij kan zien.

Overdreven

Bij veel dingen sta ik niet stil. Voorbeeld. Ik ben een whatsapp gebruiker, ideaal vind ik het. Even een berichtje hier of daar. Een paar jaar geleden vertelde iemand eens dat ze werd lastiggevallen door haar ex via onder andere Whatsapp. Hij hield namelijk bij wanneer zij online was op whatsapp. Huh? Dacht ik. Hoe dan? Toen vertelde ze mij dat als je Whatsapp opent, iedereen kan zien dat je online bent, dat staat er boven. Dat was mij nog nooit opgevallen maar dat interesseert mij ook to-taal niet. Ik stuur een bericht en ik zie wel wanneer ik wat terugkrijg. Ik ga niet ieder uur kijken of diegene mijn berichtje heeft gelezen, of diegene online was en hoe laat dat dan was. En ik zou al helemaal diegene geen bericht sturen waarin ik vraag waarom ze nog niet heeft gereageerd omdat ik wel zie dat ze wel online is geweest en het dus heeft gelezen. Mijn. Hemel. Het leven is van tijd tot tijd al moeilijk en gecompliceerd genoeg mensen, zullen we het vooral bij onszelf houden? Oef, dat zou toch al enorm veel schelen!

lees ook van Nori de hypotheek en de ex-kanker patiënt of tijdigheid en carpe diem

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)