Angst voor de werkster.

werkster

Wanneer je iemand in dienst neemt, betekent dat dat je hem haar betaalt om een aantal klussen voor je uit te voeren.
Tot zover niks schokkends. Het betekent ook, dat jij als opdrachtgever kan zeggen, hoe ze wil dat die klussen uitgevoerd worden. En de uitvoerder mag aangeven of zij dat mogelijk vindt.
En als ze het niet eens worden, is dat pech voor beide partijen en gaan ze ieder weer huns weegs.

Het blijft niet schokkend, zal je denken en daar heb je nog gelijk in ook. Maar vreest niet, nu komt het kinkje in het kabeltje. Het gaat mis bij het inhuren van een poetsvrouw.
Is het je nooit opgevallen, dat wanneer vrouwen een werkster inhuren, ze ophouden opdrachtgeefster te zijn? De werkster wordt opdrachtgeefster, zij bepaalt of vandaag de ramen worden gelapt, of de keukenkastjes gedaan. Welke schoonmaakmiddelen worden gebruikt en ze her arrangeren de kussens op de bank.

de werkster is Femme de Ménage


In Frankrijk is dat heel anders. Daar huurt mevrouw, we noemen haar Madame, een werkster in, we noemen haar Femme de Ménage. Madame vertelt wat er moet gebeuren ,Femme de Ménage doet dat en stopt aan het einde van de ochtend, de verdiende euro’s in haar portomonnee. Iedereen tevreden: Madame heeft een huis dat schoon is zoals zij het schoon wil hebben, Femme de Ménage heeft een bedrag in handen waar zij mee verder kan. Case closed.

Alsjeblieft en dank je wel

Waarom doen we in Nederland daar zo moeilijk over ? Waarom doen wij zo als-je-blieft en dank-je-wel. Kijk bijvoorbeeld ook eens op een terras : `mag ik alstublieft betalen??`  Ze zeggen nog net niet : als het niet te  veel moeite is en u een minuutje over hebt ?

Natuurlijk er bestaat zoiets als beleefdheid en prettig met elkaar omgaan. Over een terras bleren : OBERRRRR, de RE-KE-NING, is niet prettig en zeker niet beschaafd.
Tegen je werkster zeggen : `noem je dat schoon?? Doe dat over`, zou ik niemand aanraden. Sterker nog, je zou me tegenvallen als je dat deed.

Maar ik raad je wel aan, je niet te schamen voor het feit dat je werk uit handen geeft en daar geld voor in de plaats legt. En vraag gerust waar voor je geld.

Lees ook eens : ongevraagd advies, daar hebben we niet om gevraagd

like Like
8 antwoorden
 1. rachel
  rachel zegt:

  wij hebben er een paar gehad maar nee het is gewoon niet ons ding, ten eerste wil ik het toch zelf doen op mijn manier en een “vreemde” in je huis vond ik al helemaal niks. we hebben het ook met bekende gehad maar ook dat vond ik niks, dus ik doe het nu nog steeds stront eigenwijs zelf :wacko:

  Beantwoorden
 2. Krystle
  Krystle zegt:

  Ik zou het wel prettig vinden, een helpende hand, maar toch doe ik het liever zelf. Liever geen vreemden in mijn huis die aan mijn spullen zitten.

  Beantwoorden
 3. Mitchel
  Mitchel zegt:

  Voor deze mensen is het vaak echt werken. Ik denk mensen het spannend vinden om te zeggen dat het niet wordt schoongemaakt. Ligt er ook net aan hoe je het zegt, uiteraard.

  Beantwoorden
 4. Mandy
  Mandy zegt:

  Ik snap je punt! Een werkster zou me heerlijk lijken. Ze mag best eens wat vergeten of wat dan ook maar het moet wel grotendeels in orde zijn en ik vind dat ik haar daar op mag wijzen want het zijn vast geen leuke prijzen..

  Beantwoorden
 5. Dee
  Dee zegt:

  Volledig met je eens. De werksters van ‘nu’ vragen behoorlijke bedragen. En dan leg jij uit dat je het ook zo en zo schoongemaakt wilt hebben. Dat ze nog arrogant worden omdat er toch schoonmaaksters te kort zijn en zo weer ergens anders aan de slag gaan? Of plots niet op komen dagen of wisselend afzeggen of plots op jouw schoonmaakochtend een andere klant ingepland hebben maar wel bij jou op zaterdagochtend kunnen komen?! Eigenlijk weten wij steeds niks van hun, hoe aardig je bent tegen ze. Terwijl zij in jouw huis bezig is en jij niet eens weet waar zij woont of een id wilt tonen. Best gek toch?
  Dit is nu de 3e op rij die zulke arrogantie heeft. Ik ben er zo klaar mee. Ik zie het nu maar als een middagje sporten en mijn huis is weer spik en span!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)