Alles over elektrisch laden bij je huis

De voordelen van een elektrische auto zijn groot. Elektrische auto’s zijn stiller en stoten minder CO2 uit. Het is dan ook niet vreemd dat elektrische rijden door de overheid wordt gestimuleerd. De huidige wetgeving is zelfs zo dat vanaf 2030 uitsluitend nieuwe personenauto’s verkocht mogen worden als die volledig uitstootvrij zijn. Een belangrijke randvoorwaarde voor elektrisch rijden is de laadpaal. Daarom lees je op deze pagina alles over de laadpaal.

Een laadpaal bij je huis, wat moet je weten?

Het volgende moet jij weten over elektrisch laden bij je huis:

Welke laadpaal heb je nodig?

Een paal om te laden bij je eigen huis is natuurlijk het meest praktisch. Je auto staat immers het grootste deel van de tijd voor je eigen deur. Het is goed om te beseffen dat er verschillende soorten palen zijn. In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat een paal met een aansluiting van 11kW het meest geschikt is. Deze paal kan namelijk laden met een voltage van 230 en ook vrijwel alle elektrische auto’s zijn geschikt om met 11 kW te laden.

Heb je meerdere elektrische auto’s in je huishouden? Dan is de EVBox businessline het meest geschikt. Met dit type paal kunnen namelijk twee auto’s op hetzelfde moment laden.

Waar plaats je de laadpaal?

Ga je een laadpaal kopen dan is niet uitsluitend van belang wat voor soort paal je koopt maar ook waar je deze plaatst. Stelregel is dat je een paal altijd mag plaatsen op je eigen grond of in je eigen garage. Een geschikte plek voor een paal is:

  • 1: Dicht bij je voertuig. Het gebruik van een verlengkabel is niet toegestaan.
  • 2: Bedenk hoe de auto meestal geparkeerd wordt. Plaats de paal in de gewenste parkeerrichting.

Hoe wordt de laadpaal aangesloten?

Een viertal stappen moet doorlopen worden voordat een paal voor elektrisch laden gebruikt kan worden:

  • 1: Een nieuwe groep wordt aangemaakt in de meterkast.
  • 2: Door te boren of graven wordt een gleuf gemaakt waar de elektriciteitskabel in wordt geplaatst.
  • 3: De lader wordt geplaatst
  • 4: Het systeem wordt geactiveerd en getest.

Wat kost een laadpunt?

Wat de totale kosten van een lader zijn is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het soort lader, maar ook aan de plek waar deze geïnstalleerd wordt. Een lader die dicht bij de meterkast geplaatst kan worden is veelal goedkoper dan een lader die op een grotere afstand geplaatst wordt. Ter indicatie is het goed om rekening te houden met kosten die minimaal € 500 bedragen, maar deze kunnen gemakkelijk oplopen tot zo’n € 1.250.

Tot slot

Een lader voor een elektrische auto is voor jou mogelijk geen urgent onderwerp. Toch is het een goed idee om je nu al te verdiepen in de mogelijkheden op dit gebied in jouw situatie. De ontwikkelingen gaan namelijk snel en het is 2030 voor je het weet.

like Like