fbpx
Vrouw en werk

Verplicht quotum voor vrouwen? Het kan ook anders!

verplichte quote
Felice
Geschreven door Felice

Opnieuw laait die eeuwige discussie op: Nee geen verplicht quotum voor vrouwen in topfuncties.
( zie forum )
Het meest gehoorde argument tegen een verplicht quotum is dat vrouwen dan niet uitgekozen om hun kwaliteiten, maar om hun vrouw zijn.
Persoonlijk snap ik dat niet: waarom mag hun vrouw zijn wel de reden zijn dat ze Geen baan krijgen en niet de reden dat ze er Wel een krijgen?
Er zijn zelfs vrouwen, geloof het of niet , die tegen een quotum zijn. Ze willen, zeggen ze nuffig, niet voor een baan gevraagd worden vanwege hun gender, maar vanwege hun capaciteiten…Dat het juist hun gender is, die mannen ervan weerhoudt hun zakelijke capaciteiten te zien, dat beseffen ze kennelijk niet…

Jaren en jaren geleden verscheen er een boekje: He Marie, het haakje zit aan de binnenkant! Volgens mij mag het wel weer in herdruk…
Of leed Eva Jineck

Iets anders dan een verplicht quotum dus…

Maar goed, in Nederland gaat het niks worden met het quotum en dat ondanks de goede ervaringen die men er in andere landen, zoals Noorwegen, Duitsland en Spanje mee heeft. Het is zonde en jammer, maar we moeten iets anders verzinnen.

En dat heb ik dus maar gedaan. Het is een heel simpele ingreep eigenlijk. Tot nu toe komen alle mannen  er mee weg door te zeggen: “ sorry, ik heb gekeken, maar ik kon geen geschikte vrouw voor deze functie vinden.” Op het uitspreken van deze woorden, of een variant daarop, zetten we een stevige boete. Hopselops, dat kost gewoon 1000 euro ( ze kunnen het missen, geloof me)

In het vervolg verplichten wij de CEO’s van banken, de ministerpresidenten, de directeur van Shell en AHOLD om te zeggen:
“Sorry, we zijn te stom om de juiste vrouw voor deze functie te vinden” Dan mag stom wat mij betreft nog vervangen worden door: lui/labbekakkig/gereformeerd/vrouw-onvriendelijk/arrogant. Dat lijstje kan wat mij betreft ook worden uitgebreid. Waar het om gaat, is dat de heren er niet meer mee weg mogen komen dat de juiste vrouw onvindbaar is. Ze is namelijk niet onvindbaar. De heren willen haar niet vinden.

Ik denk echt dat wanneer we deze heren verplichten dat openlijk toe te te geven, dat ze gewoon hun best niet willen doen dat het aantal hoge functies voor vrouwen zal stijgen tot ver boven het quotum…

lees ook : ook mijn kat kan schrijven

Like

Over de auteur

Felice

Felice

26 reacties

 • In de sector waar ik in zit is een quota niet nodig, niet voor mannen en niet voor vrouwen. Als ik zo de verhalen om me heen hoor is de beauty sector het meest vrouw, man, leeftijd, afkomst enz vriendelijk. Natuurlijk zijn er hier ook dingen die niet kloppen maar gelijkheid voor iedereen is hier wel heel sterk.

 • Verschil moet er wezen. Maar ik ben er zelf heilig van overtuigd dat als vrouwen de kans zouden krijgen, wij enkele zouden kunnen doen verassen.. Met de nadruk op ”als” , helaas ?

  • voor een deel moeten we die kansen zelf maken , natuurlijk. Maar voor een ander deel, moeten de heren toch leren een stapje terug te doen…

 • Voor mij zijn de vrouwenquota niet nodig, maar dat is omdat ik in een vrouwvriendelijke sector zit denk ik. De zorgsector. Ben ons zou beter een mannenquotum komen. Hihi. Ik begrijp heel goed waar je vandaan komt, en ik wou dat het allemaal niet nodig was.
  Ik kan erg moeilijk inschatten hoe dat zit in andere sectoren maar de cijfers liegen er natuurlijk niet om.
  Strijden voor quota zie ik mezelf nog niet meteen doen, en zoals je hierboven als reactie op reactie zegt : als mannen het huishouden doen is het zo gepiept…
  Ik denk dat het weghouden van zo’n quota en de noodzakelijkheid ervan begint bij de opvoeding van onze zonen.

  • Een boeiend antwoord! En zeker heb je gelijk, wij moeten onze zonen beter opvoeden. Dat gaat zeker helpen.
   Wat je opmerking over de zorg betreft: In het onderwijs en de zorg, bij uistek vrouwen beroepen, zijn op een gegeven moment behoorlijk wat mannen in gestroomd. Dat vond men een goede ontwikkeling. Wat bleek: die mannen werden in no time leiding gevend.
   Kennelijk vinden wij het als maatschappij heel normaal dat een vent leiding geeft aan een team dat uitsluitend uit vrouwen bestaat, maar omgekeerd…..dat vindt men nog steeds lastig.

  • het heet de Broodbijbel geschreven doorChritine Ingram en Jennie Shapter. Het is duidelijk een ( niet zo heel beste ) vertaling..Ik bakte steeds 1 x ecaxt volgens recpet en pastte de 2de keer aan. Ze gebruiken bv te wienig gist..

 • Gewoon lekker mn eigen ding doen en mijn carrière in een stijgende lijn zien gaan… Dat gaat prima! Gewoon ingezet worden op je kwaliteit ingezet worden. Daar ga ik voor!

 • Goh, het staat allemaal nog niet op punt en wat nu precies de juiste oplossing is daar ben ik nog niet helemaal uit…
  Één ding is zeker, we komen er wel, one way or another :heart:

 • Vrouwen mogen wat mij betreft inderdaad een groter percentage van de topfuncties vervullen, maar ik denk dat dit niet zonder meer aan mannen te wijten is. Volgens mij is er een groot aantal vrouwen dat de banen die nu onder de noemen ‘topfunctie’ vallen helemaal niet als een topfunctie zien. De top ligt wat hen betreft ergens anders en dit hoeft niet direct verkeerd te zijn…

  • ik moet je zeggen, dat ik je niet helemaal kan volgen…je bedoelt dat vrouwen een topfunctie niet als topfunctie waarderen? Om een functie een topfunctie te noemen, moet het gewoon aan bepaalde normen voldoen. Daarna wordt er geteld hoeveel van die functies door vrouwen vervuld worden….Aan wie dat ligt, daar wordt al lang over getwist…

 • Interessant standpunt. Ik vind het zelf een beetje dubbel. Gender zou niet mee moeten kunnen spelen in de beslissing om iemand aan te nemen of aan te stellen, het zou puur moeten gaan om iemands kwaliteiten. Evenals ras, geloof of geaardheid.

 • Zelf vind ik een verplicht quotum niet nodig. Zou zonde zijn dat als er twee kandidaten hebt voor een functie je de vrouwelijke moet kiezen, ook al is de mannelijke beter geschikt voor de job, omdat je anders je quotum niet haalt.

 • Ik hoop dat er ooit een tijd komt dat quota, of dat nu voor vrouwen, allochtonen of leeftijd is, niet meer nodig zullen zijn.. Al lijkt dat nu nog een utopie te zijn..

Geef een reactie