Wijnavond organiseren? Dit zijn onze tips!

,

Weinig is zo heerlijk als lekker bij elkaar komen om samen te proeven van diverse wijnen, hapjes – en natuurlijk om weer bij te kletsen. Het is dan ook niet zo gek dat wijnavonden een erg populaire activiteit zijn. Maar is een wijnavond organiseren moeilijk? Waar moet je zoal op letten? Hier zijn onze tips voor de gezelligste wijnavond!

Wat ga je doen?

Voor je je wijnen gaat kiezen, is het eerst zaak om te bepalen wat voor soort wijnavond het wordt: je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wijn proeven met bijpassende hapjes, waarbij je de smaken goed leert te combineren. Of je houdt het alleen bij wijn. Sommigen willen hier een spuugbak bij om zo veel verschillende soorten wijn te drinken zonder aangeschoten te worden, maar zonder spuugbak kan dit natuurlijk ook.

Een ander idee is om wijnen te raden. Je noteert de beschrijvingen van de wijnen en gaat ze vervolgens proeven zonder te weten welke je drinkt. Daarna schrijf je op welke wijn je denkt te drinken en aan het eind van de avond kijk je wie het meeste goed heeft geraden. Leuk is om de winnaar een flesje cadeau te geven, of een wijncertificaatje voor ze te maken.

Rood of wit?

Zodra je weet wat voor soort wijnavond je houdt, is het tijd om te kiezen wat voor soort wijn er gedronken wordt: rood, wit of allebei? En drink je er ook rosé bij? Door wijnwebsites als Colaris goed door te speuren, kan je zien hoeveel verschillende soorten rood, wit en rosé er zoal zijn. Dit kan je helpen om je te oriënteren.

Een andere tip om een keuze te maken, is door het seizoen erbij te betrekken; veel mensen drinken graag een lekker glas koude witte wijn als de zon schijnt, en gaan juist graag voor een rode als het weer buiten guur is. Kies je voor zowel rood als wit, dan is het aan te raden om van elke evenveel soorten te kiezen. Als overgang kan je één of twee roseetjes te drinken. Dit helpt het verschil in smaak te overbruggen.

Wijnvolgorde

Om extra te genieten, en niet al te snel aangeschoten te worden, kan het erg helpen om goed op de wijn volgorde te letten. Wanneer je eerst begint met de soepele, gangbaardere wijntjes en steeds overgaat op iets zwaarder, kan je beter wennen aan de – soms overweldigende – sterke smaken. Drink je zowel wit als rood, dan is het ook aan te raden eerst met wit te beginnen; de sterkere rode wijnen kunnen erg intens en krachtig van smaak zijn.

Eet je er hapjes bij, dan is het advies om de wijnen die bij hetzelfde hapje horen, ook na elkaar te drinken. Zo hoef je niet over te springen van bijvoorbeeld vis naar vlees en dan weer naar vis. Voorbeeld: kies je een Barolo wijn, dan zie je in de omschrijving dat deze goed gaat met rood vlees, maar ook dat hij sterk is van smaak. Zaak is dus dat je vóór de Barolo een rode wijn kiest die ook goed gaat met rood vlees, maar minder sterk van smaak is. Vergeet ook niet om na elke wijn water te drinken; om te spoelen én gehydrateerd te blijven.

like Like