Hoe overleef ik in Italie?

italie

Italië, laat ik dat voorop stellen, is een geweldig land.
Het natuurschoon is overweldigend, je vindt er een wereld aan cultuur en na een vakantie van drie weken, ben je zes kilo aangekomen, het eten is er zo lekker.
Maar de Italiaanse mentaliteit is voor on moeilijk te doorgronden.

Italië is de navel….

Het helpt wanneer je begrijpt dat voor de Italiaan, Italië de navel van de wereld is. Het centrum van het universum.  Wat Italië doet is goed, wat de Italiaan doet dus ook. Logisch toch?

een andere taal??

Een Italiaan spreekt nauwelijks een woord in een andere taal. In het Engels kunnen ze “ikke-niet-begrijpen” redelijk vervoegen. Maar daar blijft het dan ook bij. Kijk, wij Nederlanders zijn ons ervan bewust dat er maar weinig mensen op de wereld Nederlands spreken. En dus leren onze kinderen Engels op school. In een land als Zweden, hebben ze ook door dat Zweeds alleen in Zweden gesproken wordt: de hele bevolking spreekt behalve Zweeds ook Engels. Twee uiterst welvarende landen…

Geen Italiaans?

Twintig jaar geleden zaten we gezellig op een camping in de bergen boven Verona, met een stel Italianen te kletsen. Manlief spreekt een beetje Italiaans, ik ver-italaanste  mijn Frans, we hadden handen en voeten, want die Italianen spreken geen woord over de grens. Toen kreeg ik de vraag welke talen onze kinderen op school leerden. Nederlands, Engels, Frans en Duits, zei ik trots. Verbluft en verontwaardigd werden we aangekeken. Geen Italiaans????

Inmiddels zijn ze nauwelijks verder: dat de wereld zich niet aan hun probleem aanpast: het is het probleem van de wereld. Niet van de Italianen.
Diezelfde mentaliteit hebben ze als het op transacties aankomt. Vind je iets te duur? De voorwaarden niet redelijk? Jouw probleem. Koop je het toch niet? Klant vriendelijkheid, klant tevredenheid, woorden waarmee onze economie groot is geworden, de Italiaan kent ze niet…

Denk niet dat men in Italië niet reuze vriendelijk en aardig is, dat zijn ze heus wel. Maar je overleeft Italië alleen wanneer je  – op zijn minst gedurende je vakantie – accepteert dat Italië de navel van de wereld is. En je ophoudt met van die malle dingen te vragen. Zoals Engels spreken. Je leert maar Italiaans.

lees ook eens: vakantie voor vrouwelijke motorrijders

like Like
Like
2
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)