De sinaasappelbomen van  Malaga

sinaasappelbomen

Over boze buren en sinaasappelbomen…

Hier in onze straat een gewone huis tuin en keuken woonerf straat, willen we met een aantal vrolijke buren op een paar stukjes snippergroen een tuin beginnen.

Dat mag, sterker nog, iedereen is er groot voorstander van. De vrolijke buren onderhouden zulke stukjes groen namelijk vele malen beter dan de gemeente dat doet. Je mag blij zijn wanneer je twee keer per jaar mannen met gele of oranje jasjes in de gemeentetuin ziet schoffelen. Bezuinigingen u-weet-wel. Dus zijn vrolijke buren zeer welkom.

Alleen wij zijn, helaas, een uitzondering op deze ongeschreven regel. Wij willen ook fruitbomen planten. En bessenstruiken. Dat geeft vallende fruit. Rotting, insecten en ellende.

sinasappelbomen

Op een mooie zaterdagnamiddag rij ik voor het eerst de Spaanse stad Malaga in. Wat zie ik??
Sinaasappelbomen! Midden in het centrum! Langs de snelweg naar het centrum en in de stad zelf!.
We komen op precies het juiste tijdstip: de sinaasappelen zijn rijp: ze gloeien diep oranje op.
Het is zo’n mooi gezicht. Rijk en warm.

Toch is mijn eerste gedachte: de inwoners van Malaga zitten kennelijk niet met een gevallen sinaasappeltje.
Gelijk hebben ze. Niks is voor niks en voor niks gaat de zon op. Voor iets moois moet je wat overhebben. En als de prijs voor al dit moois is dat er af en toe rottende sinaasappelen op de straat liggen, dan is dat maar zo.

Binnen twee dagen hebben we een klein barretje gevonden met heerlijke koffie en later op de dag wijn, waar we onder de sinaasappelbomen zitten. Zo maar ergens in een eenvoudig buurtje, kijken we naar di overdaad van oranje tussen donkergroen. Het verbaasd ons dat de bomen niet leeggeplukt worden. Een Spanjaard vertelt ons dat de sinaasappelen bedoelt zijn voor de jam.

We nemen er toch eentje mee: hij smaakt bitter-zuur. Als ik geen toerist was geweest, met een mini-keukentje, dan had ik er wel raad mee geweten.
Nu doe ik net als de inwoners van Malaga: ik geniet gewoon van sinaasappel bomen!

lees ook eens : En wat heb je dan? Nog niks !

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)