Wat kun je doen tegen ongedierte?

Je wilt er nooit mee te maken krijgen in je bedrijfsruimte: ongedierte. Toch kan het je overkomen dat er een plaag uitbreekt, in een magazijn bijvoorbeeld. Dan is het zaak om het snel aan te pakken. In dit artikel lees je tips: zowel wat betreft preventie als het ondernemen van actie.

Professionele hulp

Is er al sprake van een plaag? Dan wil je uiteraard dat het ongedierte zo snel mogelijk weer verdwijnt. Je kunt dit zelf proberen, maar een fumigation expert weet er toch beter raad mee. Als de plaag aanhoudt of ernstig is, kun je dus maar beter professionele ongediertebestrijdingsdiensten in te schakelen. Zij hebben de ervaring en kennis om effectief met verschillende soorten ongedierte om te gaan. Bij begassing of fumigatie wordt gebruikgemaakt van een gifgas voor de preventieve of curatieve behandeling van ruimtes of van goederen tegen ongedierte. Dit kan dus in een bedrijfsruimte zoals een magazijn zijn, maar ook in een container of silo.

Oorzaak

Probeer de oorzaak te achterhalen. Waar komt het ongedierte vandaan? Zo verklein je de kans dat het ongedierte weer terugkomt. Er kunnen verschillende redenen zijn. Werk je bijvoorbeeld met import- en exportladingen, zoals granen, peulvruchten, noten, cacao, koffie of rijst? Hier kan een plaag ontstaan. Met gerichte plaagdierbestrijding kom je van het ongedierte af. Een plaag kan ook ontstaan als de ruimte onhygiënisch is. Houd dit dus nauwlettend in de gaten en stel bepaalde reinigings- en onderhoudsregels op.

Preventie

Dat brengt ons tot het volgende punt: zet in op preventie. Als je eenmaal hebt ervaren hoe vervelend en schadelijk een plaag is, wil je dit immers niet nog een keer meemaken. Maar ook als er nog geen sprake is van een plaag, is het voorkomen ervan verstandig. Bewaar voedsel en andere waren opgeslagen in luchtdichte containers. Houd ruimtes zoals de opslag en de keuken schoon en zorg ervoor dat er niets achterblijft. Zelfs bijvoorbeeld geen kruimels, want dit kan al voor ongedierte zorgen. Ook op vochtige ruimtes kunnen ongewenste dieren afkomen. Controleer daarom of er sprake is van vochtplekken of een te hoge luchtvochtigheid: dit kun je maar beter voorkomen.

Bestrijding

Wil je toch zelf aan de slag gaan met de bestrijding van het ongedierte? Dit is bijvoorbeeld een optie als een plaag nog niet te groot is. Kies voor de juiste bestrijding per type ongedierte: hier kun je meer informatie over opzoeken. Sommige ongewenste dieren kun je proberen te vangen. Plaats vallen, zoals muizenvallen of lokdozen voor kakkerlakken. Gebruik insectenvangers, zoals lijmvallen, om insecten te vangen. Of ga met bestrijdingsmiddelen aan het werk. Gebruik daarbij bijvoorbeeld natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zoals neemolie, diatomeeënaarde, pepermuntolie of citroensap. Het gebruik is afhankelijk van het type ongedierte. Of zet chemische bestrijdingsmiddelen in voor het grovere werk. Gebruik insecticiden of pesticiden die specifiek zijn ontworpen voor het soort ongedierte dat je probeert te bestrijden. Heel belangrijk: volg hierbij altijd de instructies op het etiket. Het blijft een risico als je zelf met de bestrijding aan de slag gaat. Je loopt onder andere het gevaar om je materialen of producten te beschadigen. Overweeg daarom om professionele hulp in te schakelen, zoals we hierboven al vermelden.

Met de bovenstaande tips kom je van ongedierte af of voorkom je dat er (weer) een plaag ontstaat. Onthoud dat het belangrijk is om eerst het type ongedierte te identificeren voordat je een specifieke bestrijdingsmethode kiest. Neem ook de juiste preventieve maatregelen om toekomstige plagen te voorkomen.

like Like