Voor het eerst moeder worden: kun je je daarop voorbereiden?

,

Als je voor het eerst in verwachting bent, zul je misschien regelmatig wat onzeker zijn over jouw rol als moeder en over wat je precies te wachten staat. Je kijkt enorm uit naar de dag dat je jouw kleine wondertje mag verwelkomen, maar je vraagt je ook af wat je precies te wachten staat. Om die reden heb je misschien de neiging om alles te gaan voorbereiden.
Maar eigenlijk is je voorbereiden bijna niet nodig. Intuïtief weet jij als vrouw namelijk heel goed hoe je moet ‘moederen’.

In principe hoef je dus niet eerst de boekjes te lezen en alles te controleren. Toch kan het je misschien wel wat houvast geven om een paar dingen vast te leggen. Hieronder lees je meer over dit onderwerp!

 

Wat kun je nu beslissen en wat kun je later beslissen?

Sommige toekomstige moeders zijn de hele dag bezig met afstreeplijstjes afvinken, en willen uit angst voor controleverlies álles geregeld hebben. Natuurlijk geeft het rust als je de belangrijkste spulletjes alvast in huis hebt en als de babykamer klaar is voor de geboorte. Maar besef wel dat je niet alles kunt voorbereiden en dat je sommige keuzes ook later kunt maken.
Misschien vind je het wel fijn om op tijd lijstjes te maken met je favoriete jongens- en meisjesnamen zodat je alle tijd hebt om te voelen van welke naam je écht blij wordt.

Of je laat de babynaam juist misschien liever aan de spontaniteit over.

Weet je bijvoorbeeld nog niet of je een zoon of een dochter krijgt? Dan kun je ook gewoon een lijstje maken met je favoriete unisex namen en later beslissen. Je kunt zelfs pas definitief de naam bedenken als je je kindje voor het eerst ontmoet. Na de geboorte heb je hier nog drie dagen voor!

Opvoeding

Ook andere zaken kun je – in tegenstelling tot wat veel toekomstige ouders denken – loslaten en gewoon gevoelsmatig doen. Het is niet nodig om dwangmatig stapels opvoedkundige boeken te gaan ‘instuderen.’ Je mag erop vertrouwen dat je het zorgen voor een baby van nature al in je hebt. Waar je wel over kunt nadenken zijn dingen als: wat vind je belangrijk om aan je kindje mee te geven, of waar wil je je baby juist voor behoeden?

Wat geeft jou houvast?

In principe is de baby-uitzetlijst het enige wat echt noodzakelijk is om af te vinken. Denk aan spulletjes voor de verzorging, kleertjes, luiers en beddengoed. Op internet vind je complete lijstjes waar alles op staat wat je nodig hebt.

Verder kun je eens kijken wat jou houvast geeft en wat je nodig hebt om de periode zo aangenaam mogelijk te maken. Denk aan genoeg kruidenthee, chocola en fijne tijdschriften binnen handbereik, een lekker wollen kleed en comfortabele huiskleding. Of even wekelijks je hart luchten bij je beste vriendin.

like Like