Thuiswerken: de beste tips voor een goede internetverbinding

,

Thuiswerk wordt steeds populairder, zowel bij werknemers als zelfstandigen. Dat brengt natuurlijk heel wat voordelen met zich mee, waaronder een grotere mate van flexibiliteit en vrijheid. Aan de andere kant is productief werken in het thuisfront natuurlijk enkel mogelijk als je daarvoor een goede internetverbinding hebt.

Wil je ook vaker aan de slag thuis of zelfs helemaal omschakelen naar thuiswerken? Lees dan snel verder voor de beste tips om je internetverbinding op punt te zetten!

1. Welke internetsnelheid heb ik nodig voor thuiswerken?

Een van de eerste factoren waar je rekening mee houdt als je begint met thuiswerk, is de snelheid van je internetverbinding. Belangrijk om te onthouden is dat de kwaliteit van de router hierbij wel degelijk essentieel is, maar dat er ook nog andere belangrijke zaken zijn, zoals de snelheid van het internet dat in je woning binnenkomt.

In een thuissituatie is er vaak sprake van meerdere personen die tegelijkertijd het internet gebruiken, bijvoorbeeld als je op zaterdag werkt en je kinderen thuis zijn. Aan de andere kant is de internetsnelheid dan weer minder belangrijk wanneer de kinderen en andere personen uit het huis zijn.

Geen idee hoe snel je internetverbinding nu precies moet zijn voor thuiswerken? Hieronder krijg je een duidelijk overzicht:

 • 50 Mbit/s: perfect voor de thuiswerker die alleen thuis is
 • 100 Mbit/s: een goede snelheid als jij en je partner samen thuiswerken
 • 200 Mbit/s: dit is een goede internetsnelheid in situaties waarbij ouders en kinderen tegelijkertijd het internet gebruiken
 • 500 Mbit/s: als er in jouw huishouden veelvuldig internet wordt gebruikt om te streamen, te gamen en te werken, is deze snelheid aangeraden.

2. Welke internetabonnementen zijn er zoal?

Naast de snelheid van je internetverbinding thuis speelt ook het abonnement dat je kiest een belangrijke rol. Afhankelijk van je gekozen abonnement zal het aantal MB’s dat je krijgt variëren, maar ook de diensten waarop je een beroep kunt doen. Zo kan je kiezen uit een abonnement met:

 • enkel internet, eventueel met een mobiele telefoonabonnement
 • TV en internet
 • een internetabonnement op maat

De meeste thuiswerkers doen er goed aan om een combinatieabonnement te nemen, omdat dit meestal relatief goedkoper uitkomt dan enkel een internetverbinding. Aan de andere kant is een internetabonnement op maat perfect als je een hoge internetsnelheid nodig hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij digital designers en IT-specialisten.

3. Handige tips voor een snelle internetverbinding thuis

Een goede internetverbinding is goud waard, maar hoe zorg je daar nu voor? Hieronder enkele tips:

 • Kies een goede plaats uit voor je router, afhankelijk van je werkplek en je behoefte
 • Installeer wifi powerline adapters om de verbinding sterker te maken
 • Upgrade je huidige router of koop een nieuwe
 • Opteer voor een bekabelde verbinding (ethernet)

Doe je het goed? Dan wordt thuiswerken niet alleen een stuk gemakkelijker, maar ook aangenamer. Redenen te meer dus om te zorgen voor een goede internetverbinding!

like Like