Veilig onderweg

Datum: 7 oktober 2023 Door: Annemiek van der Krogt Selfcare voor mannen: zo zorg je goed voor jezelf

De mogelijkheid altijd en overal online te zijn heeft zo z’n voordelen, maar die gelden niet in het verkeer. Het is natuurlijk heel verleidelijk om meteen even dat berichtje of mailtje te checken als je het binnen ziet komen, maar dit is wanneer je zelf autorijdt geen verantwoorde situatie. Verkeerssituaties veranderen snel, en wanneer je even afgeleid bent, heb je voor je het weet iets gemist, en dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Van kaartlezen naar telefoonlezen

We kunnen het ons niet meer voorstellen, maar er was een tijd dat niemand nog van een digitaal navigatiesysteem had gehoord. Moest je ergens naartoe of ging je met de auto op vakantie, was de bijrijder een waardevolle passagier, want die zat met een uitgevouwen wegenkaart op schoot. Kaartlezen kon soms een hele uitdaging zijn, en daarmee zorgde de komst van een digitaal navigatiesysteem voor een veel gemakkelijkere autorit.

Niet alle auto’s beschikken over een navigatiesysteem. En daar komt die smartphone om de hoek kijken, waarop je je bestemming gewoon in een app invoert. Een vereiste is dan wel om met een telefoonhouder auto te rijden. Ligt de telefoon los en moet je steeds naar beneden kijken, levert dit gevaarlijke situaties op die je liever voorkomt, en daarnaast kun je een boete krijgen als je tijdens het autorijden afgeleid bent door je telefoon.

Enkele focus

Een extra uitdaging bij een telefoon in de houder is dat je alle andere berichtjes constant ziet binnenkomen. En dan is de verleiding groot die tóch meteen even te checken. Het is verboden je telefoon tijdens het rijden te bedienen, en bij overtreding worden ook fikse boetes uitgedeeld. Wat wel mag is handsfree bellen, dus de telefoon in de houder laten zitten en telefoneren op de luidspreker of met een oortje in. Bij de laatste optie dien je wel rekening te houden met het omgevingsgeluid – dit moet je te allen tijde nog kunnen horen om ook hierbij niets te missen in het verkeer.

Afgeschermd

Heb je geen telefoonnavigatie nodig, ligt de telefoon tijdens het autorijden waarschijnlijk wel in je buurt. Een optie om niet afgeleid te raken is om tijdelijk je verbinding even uit te schakelen. Daarnaast zijn er verschillende smartphonehoesjes die ook de voorkant van de telefoon afschermen, zoals bijvoorbeeld een bookcase of flipcase. Is je telefoon afgeschermd, heb je ook geen last van een oplichtend scherm in je ooghoek, en kun je je volledig focussen op het verkeer.

like Like