Twijfel jij ook altijd zo over de perfecte wijnkeuze als je een terrasje gaat pakken? We helpen je graag!

,

Misschien herken je het wel: je zit zo gezellig bij te kletsen met je vrienden op een terras, dat je niet echt nadenkt over welke wijn je graag wil bestellen. De bestellingen worden opgenomen, en voor het gemak bestel je maar gewoon een witte huiswijn. Toch is het jammer om meteen voor de eerste de beste keuze te gaan, want waarschijnlijk staat er wel een wijntje op de kaart waar jouw smaakpapillen écht gelukkig van worden. En jij zelf ook. Hoe ontdek je nieuwe soorten, en welke witte wijnen lenen zich goed voor op een zonovergoten terrasje? Dat lees je in dit blogartikel!

Jouw smaak ontdekken en op basis daarvan een keuze maken

Heb jij jouw smaak al ontdekt als het gaat om witte wijn? Als je weet dat je van een zoete, of juist van droge witte wijn houdt, ben je al een eindje op weg om een goede keuze te maken. Toch is er ook binnen deze smaakprofielen nog ontzettend veel variatie. Zo valt een Pinot Blanc uit de Elzas net zoals een Chardonnay onder de droge witte wijnen, maar smaakt Pinot Blanc totaal anders. Waar een Sauvignon Blanc licht, fris en toegankelijk is van smaak, is de Chardonnay juist boterzacht, vol en romig met wat complexiteit en weinig aanwezige zuren. Zeker met houtlagering is de Chardonnay een totaal andere wijn.

Probeer er dus eerst achter te komen of jouw voorkeur meer uitgaat naar de friszure witte wijnen, de zoetere soorten, of juist de volle, zachte witte wijnsoorten met houtlagering.

Een nieuwe wijnsoort ontdekken

Als je inderdaad vaak voor de veilige keuze gaat, is het wellicht leuk om eens een nieuw wijntje te ontdekken. Hoe kies je nu een wijn die wel past bij jouw smaakvoorkeur? Daar moet je een beetje gevoel voor leren krijgen. Er zijn een aantal druivenrassen die op elkaar lijken, of met elkaar een mooie blend vormen. Je kunt dus zeker eens jouw favoriete druivenras in een andere blend proberen.

Verder zijn er wijnen die een beetje in dezelfde categorie vallen. Hou je bijvoorbeeld van Viognier? Dan ben jij waarschijnlijk een liefhebber van geurige, volle witte wijnen en zul je een Roero Arneis en een gewurztraminer ook wel weten te waarderen. De Gewürztraminer is bijzonder explosief in zijn geur. Als je afgaat op de geur, lijkt deze wijn zoet en bloemig, maar de smaak is mooi droog, fruitig met een heel subtiel zoetje.

Ben je juist een liefhebber van een fris citrusachtig wijntje, zoals een verfrissende Sauvignon Blanc? Dan valt er een hoop te ontdekken, want er zijn veel soorten binnen dit smaakprofiel. Lekkere vergelijkbare soorten zijn bijvoorbeeld Grüner Veltliner, Riesling of Verdejo. Alle drie goede alternatieven voor Sauvignon Blanc vanwege hun even frisse karakter en een mooie hoge zuurgraad!

like Like