Tips voor effectief communiceren in het digitale tijdperk

,

Nu de maatschappij steeds meer digitaliseert, wordt het met de dag belangrijker om online goed met elkaar te communiceren. We zien elkaar door onder andere thuiswerken nu eenmaal steeds minder in het echt, terwijl we wel vaker online met elkaar praten. Maar hoe geef je dan goed door wat jij denkt en hoe jij je voelt? We zetten een aantal tips voor effectieve online communicatie voor je op een rijtje.

Tips voor effectief communiceren in het digitale tijdperk

In het digitale tijdperk zijn we meer en meer afhankelijk van digitale communicatie om met andere mensen in contact te komen. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop thuiswerkers met hun collega's en leidinggevenden communiceren. Maar ook met vrienden en familie verschuift de interactie zich steeds meer naar het digitale vlak. Dit vereist een geheel nieuwe methode van effectief communiceren om jouw boodschap zo duidelijk mogelijk over te brengen.

Hoe communiceren we online?

Er zijn heel wat verschillende manieren om online met elkaar te communiceren. Denk hierbij aan e-mails, apps als Whatsapp, social media en videobellen. Voor een formeel bericht is het beter om gebruik te maken van e-mail. Je kan je boodschap dan goed toelichten en kan hierin zo uitgebreid zijn als je zelf maar wil. Informele contacten kunnen aan de andere kant prima via chatberichten. Hierin kan je snel een vraag stellen of iemand ergens mee feliciteren. Denk wel altijd even na voordat je op Versturen drukt.

Het gebruik van emoji's

Wil jij in een chatbericht goed duidelijk maken wat je bedoeling is? Dan kan je hier natuurlijk ook altijd een emoji voor gebruiken. Er zijn momenteel maar liefst meer dan 3.600 verschillende emoji's beschikbaar. Het is alleen wel belangrijk om er goed op te letten wat emoji's betekenen. Uit onderzoek van Express VPN blijkt dat niet bij elke emoji even goed duidelijk is wat hier de betekenis van is. Zo kan het zomaar voorkomen dat jij een emoji gebruikt om een bepaalde emotie weer te geven, maar dat de ontvanger hier een andere betekenis aan geeft. Zo kan jouw goed bedoelde boodschap verkeerd uitgelegd worden! Uit het onderzoek blijkt wel dat de meerderheid van gebruikers wereldwijd het eens is dat emoji's beter gevoelens weergeven dan woorden. Let dus alleen wel op de betekenis van de betreffende emoji!

Het belang van empathie in online gesprekken

Ook in online gesprekken is het belangrijk om empathie te tonen. Vaak kan een online gesprek afstandelijk overkomen, maar toch is het ook hier mogelijk om te laten blijken dat je meeleeft met de ander. Toon hiervoor altijd oprechte interesse en begrip. Respecteer de gevoelens van de ander en oordeel niet te snel, zelfs als je het niet met elkaar eens bent.

Hoe reageer je op online feedback en kritiek?

Het is niet altijd even leuk om kritiek te krijgen. Maar zeker online is dat iets wat vaak voorkomt. Mensen vinden het makkelijker om online kritiek te geven, aangezien ze dit relatief anoniem kunnen doen. Probeer altijd kalm en professioneel te blijven als iemand kritiek geeft, ook al ben je het hier niet mee eens. Luister goed naar wat er gezegd wordt en reageer niet te snel. Op die manier voorkom je dat een online gesprek helemaal uit de hand loopt.

like Like