De zin en onzin van visolie capsules

,

Het korte antwoord: visolie heeft zin, vooral als de visolie uit voedsel komt en niet uit visolie capsules. Leer in dit artikel meer over de wondere wereld van visolie en omega-3.

Wat is er zo bijzonder aan visolie?

Visolie zit boordevol omega-3 vetzuren. Deze moeten uit voedsel komen, omdat ons lichaam ze niet kan aanmaken. De twee belangrijkste omega-3 vetzuren zijn docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Vette vis zoals zalm, makreel en sardientjes zijn rijk aan deze omega-3's.

Sommige planten zijn rijk aan een ander type omega-3 vetzuur, alfa-linoleenzuur, dat het lichaam kan omzetten in DHA en EPA. Goede bronnen hiervan zijn lijnzaad, chiazaad, walnoten, pompoenpitten en canolaolie.

Wat doen omega-3 vetzuren in je lichaam?

Omega-3 vetzuren spelen een belangrijke rol in je lichaam, en dan vooral bij de hersenfunctie, normale groei en ontwikkeling en ontstekingen. Tekorten zijn in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker, stemmingsstoornissen en artritis.

Maar dat betekent niet dat het nemen van hoge doses leidt tot een betere gezondheid en het voorkomen van ziekten.

Visolie capsules worden aangeprezen als een gemakkelijke manier om het hart te beschermen, ontstekingen te verlichten, de geestelijke gezondheid te verbeteren en het leven te verlengen. Dergelijke claims zijn een van de redenen waarom Nederlanders miljoenen uitgeven aan visolie zonder recept.

Is er bewijs dat visolie capsules zin hebben?

Het bewijs dat visolie capsules zin hebben voor de gezondheid van het hart is gemengd. In november 2018 bleek uit een onderzoek in het New England Journal of Medicine dat omega-3 vetzuursupplementen niets deden om hartaanvallen, beroertes of sterfgevallen door hartaandoeningen te verminderen bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd zonder bekende risicofactoren voor hartaandoeningen.

Eerder onderzoek uit 2013 in hetzelfde tijdschrift meldde ook geen voordeel bij mensen met risicofactoren voor hartaandoeningen.

Toen onderzoekers echter keken naar subgroepen van mensen die geen vis eten, suggereerden de resultaten dat zij hun cardiovasculaire risico zouden kunnen verminderen door een visoliesupplement te nemen.

Het bewijs dat visolie en kanker met elkaar in verband kan worden gebracht, loopt ook nogal uiteen. Het meeste onderzoek, inclusief het hierboven genoemde onderzoek uit 2018, heeft geen verlaagd risico op kanker aangetoond. Eerder onderzoek suggereerde echter dat diëten met veel vette vis of visoliesupplementen het risico op bepaalde vormen van kanker zouden kunnen verminderen.

Conclusie: Omega-3 vetten uit voeding zijn het beste

Hoe voedsel en de moleculen waaruit het bestaat het lichaam beïnvloeden is grotendeels een mysterie. Dat maakt het gebruik van supplementen voor iets anders dan het behandelen van een tekort twijfelachtig.

Ondanks dit ene onderzoek zou je het eten van vis en andere zeevruchten nog steeds moeten overwegen als een gezonde strategie. Als we absoluut zouden kunnen zeggen dat de voordelen van het eten van zeevruchten volledig afkomstig zijn van omega-3 vetten, dan zou het slikken van visolie capsules een alternatief zijn voor het eten van vis.

Maar het is meer dan waarschijnlijk dat je het hele orkest van visvetten, vitaminen, mineralen en ondersteunende moleculen nodig hebt, in plaats van de eenzame noten van EPA en DHA.

Hetzelfde geldt voor andere voedingsmiddelen. Het nemen van visolie supplementen is geen vervanging voor de rijkdom aan voedingsstoffen die je krijgt door het eten van fruit, groenten en volle granen.

Het volgen van het eenvoudige advies van experts over het kiezen van een dieet is dus de beste manier: "Eet voedsel. Niet te veel. Voornamelijk planten."

like Like