Studeren in het buitenland: welke zorg heb ik nodig?

,

Als je gaat studeren in het buitenland, is het belangrijk om goed te kijken naar je zorgverzekering. In Nederland zijn studenten verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Maar wat gebeurt er als je voor langere tijd naar het buitenland gaat? In dit blog bespreken we wat studenten moeten weten over hun zorgverzekering als ze gaan studeren in het buitenland. Zo kan je met een goed gevoel en de juiste zorg naar het buitenland.

 

Dekking van Nederlands zorgverzekering in het buitenland

Wanneer je besluit te gaan studeren in het buitenland blijf je vaak nog ingeschreven staan bij een Nederlandse zorgverzekeraar. In dit geval kun je bij veel situaties gewoon gebruik blijven maken van je Nederlandse zorgverzekering. De basisverzekering dekt namelijk ook medische kosten in het buitenland. Let op: dit doen ze wel tot een bepaald bedrag. Dit bedrag verschilt per land. In de meeste Europese landen is dit bedrag voldoende, maar in landen zoals de Verenigde Staten kunnen de medische kosten veel hoger zijn dan het bedrag dat gedekt wordt door de Nederlandse basisverzekering. Wanneer je een nieuwe studenten zorgverzekering gaat uitzoeken, kijk dan goed wat de beste zorgverzekering 2023 is voor de plannen die je gaat maken.

 

Is een aanvullende verzekering handig?

Ga je voor een langere tijd studeren in het buitenland, dan is het verstandig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering biedt namelijk extra dekking voor medische kosten die niet gedekt worden door de basisverzekering. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor repatriëring bij ziekte of een ongeval, kosten voor een terugkeervlucht bij overlijden of extra kosten voor medicijnen en medische behandelingen in het buitenland. Er zijn verschillende aanvullende verzekeringen beschikbaar voor studenten die in het buitenland studeren. Zo bieden sommige zorgverzekeraars speciale studentenpakketten aan, die zijn afgestemd op de behoeften van studenten in het buitenland. Hierbij kun je denken aan extra dekking voor sportongevallen of tandheelkundige zorg. Ook kun je ervoor kiezen om een reisverzekering af te sluiten met medische dekking. Hiermee ben je verzekerd voor medische kosten en repatriëring bij ziekte of een ongeval.

 

Zorgverzekering opzeggen bij studeren in het buitenland

Als je voor langere tijd gaat studeren in het buitenland, kun je ervoor kiezen om je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen. Dit kan echter alleen als je je uitschrijft bij de gemeente en dus niet meer in Nederland woont. Dit betekent dus officieel dat je gaat emigreren. Doe dit dan ook alleen als je zeker weet dat je voor een langere tijd gaat. Ga je zes maanden, dan is dit zeker niet nodig. In dat geval moet je je wel goed informeren over de zorgverzekering in het land waar je gaat studeren. In sommige landen is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten en in andere landen is de gezondheidszorg niet goed geregeld. Het is dus belangrijk om je goed te informeren en te zorgen voor een goede zorgverzekering als je gaat studeren in het buitenland. Wanneer ga jij studeren in het buitenland.

like Like