Het kiezen van de juiste dekking: een gids voor autoverzekeringen voor particulieren

,
Het kiezen van de juiste dekking: een gids voor autoverzekeringen voor particulieren

Wanneer je als vrouw al jarenlang droomt van een bepaalde auto, kun jij je geluk niet op als je hem eindelijk koopt. Je wilt er ongetwijfeld snel de weg mee op, maar dat mag pas als je een verzekering voor je auto hebt afgesloten. Regel dit daarom direct na aankoop. Omdat jij je auto op verschillende manieren kunt verzekeren, weet je misschien niet precies wat de juiste dekking is. Daarom helpen wij je in deze tekst om te bepalen wat de beste dekking voor je particuliere autoverzekering is.

Weet wat er mogelijk is

Als je niet beter weet, denk je misschien dat iedere auto op dezelfde manier verzekerd wordt. Dit is alleen niet het geval, want bij de meeste verzekeraars kun je uit drie dekkingen kiezen. Voordat je de knoop doorhakt, moet je eerst weten waar je precies voor verzekerd bent. Daarom zetten wij de dekkingen hier kort op een rijtje.

  • WA: dekt schade die je met je eigen auto bij anderen veroorzaakt.
  • WA + Beperkt Casco: dekt schade die je bij anderen veroorzaakt en schade aan je auto door onder meer brand, storm, de natuur, diefstal en inbraak.
  • WA + Volledig Casco: dekt – naast alle bovengenoemde schade – ook schade aan je eigen auto als gevolg van een aanrijding, botsing of vandalisme.

Kijk naar de leeftijd van je auto

Veel vrouwen vinden het lastig om te bepalen wat de juiste dekking voor hun auto is. Daarom wordt er soms lukraak een dekking gekozen. Zonde, want het risico van over- of onderverzekering ligt dan op de loer. Als je niet weet wat de juiste autoverzekering is, kun jij je laten leiden door de leeftijd van het voertuig. Voor auto’s van tien jaar of ouder wordt vaak een WA-verzekering afgesloten, terwijl WA + Beperkt Casco het meest gekozen wordt voor auto’s tussen zes en tien jaar oud. Rijd je in een auto jonger dan zes jaar? Dan is een all risk autoverzekering (WA + Volledig Casco) de beste keuze.

Breid je autoverzekering uit

Weet je inmiddels hoe jij je auto wilt verzekeren? Dan kun je de betreffende verzekering direct aanvragen. Voordat je dit doet, raden wij je aan om de aanvullende dekkingen te bekijken. Hiermee kun jij je auto namelijk nog beter verzekeren. Veel verzekeraars bieden een inzittendenverzekering en een aanvullende verzekering voor pechhulp aan. Keerzijde van de medaille is dat je een hogere premie betaalt als je één of meerdere aanvullende verzekering afsluit. Vraag jezelf daarom goed af of je ze echt nodig hebt. Het is immers zonde als je een aanvullende verzekering afsluit waarvan je op voorhand al weet dat je er geen gebruik van gaat maken.

Vergelijk verzekeraars met elkaar

Bij de meeste verzekeraars kun je uit dezelfde drie basisdekkingen voor een auto kiezen. Daarom denk je misschien dat het niet uitmaakt waar jij een verzekering afsluit. Toch is dit wel het geval, want je betaalt niet overal dezelfde premie voor het verzekeren van je auto. Reden genoeg om eerst een vergelijking te maken voordat je een verzekeraar kiest. Om jezelf tijd en moeite te besparen, vergelijk je met behulp van een vergelijkingssite. Nadat jij je wensen hebt ingevuld, laat zo’n site je binnen de kortste keren zien welke verzekeringen hier het beste bij aansluiten. Dit maakt het een stuk makkelijker om de juiste autoverzekering te kiezen.

like Like