Het journaal en de mening op straat.

journaal

De laatste tijd, ik geloof eigenlijk al heel lang, zendt het journaal niet alleen nieuws uit.
Ze doen ook aan iets wat volgens mij Human Interest heet.
Daar bedoel ik het volgende mee:

Journaalmijnheer/mevrouw, ach laten we gewoon zeggen: Journaal Persoon, vertelt ons dat de avondklok nog gehandhaafd wordt en dat niemand nog kan zeggen hoe lang.
Het is goed dat het journaal dit bericht aan ons doorgeeft. Het is namelijk zojuist besloten en dus is het nieuws. Volgende onderwerp zou je zeggen, er gebeurt voortdurend van alles in de wereld, keus genoeg dus.

wat doet het journaal op straat

Maar nee, niks daarvan. Enkele journaal personen hebben zich op straat gewaagd en vragen nu voorbijgangers wat zij vinden van de verlengde avondklok.
Daar heb ik dus geen journaal voor nodig! Als ik wil weten wat andere mensen van de avondklok vinden dan vraag ik dat aan familie, vrienden, kennissen, buren. Er is een enorm reservoir waar ik uit kan putten.
Dat eigen onderzoek heeft nog een voordeel. Wanneer ik met mensen praat, kan ik vragen naar het waarom van hun mening. Dan kan ik die mening in een context plaatsen. En zo kan ik me een breder beeld vormen van wat er zoals leeft bij mensen.

Om terug te komen op hetvoorbeeld van de avondklok. Ik leer dat er studenten zijn die het wel rustig vinden, ze hoeven zo minder opdringerige vriendjes van het lijf te houden. Anderen vinden het heel onrustig: zit je op de bank bij je vriendin, moet je als een haas dat glaasje wijn achteroverslaan en keihard naar huis fietsen…

Zo is het natuurlijk met alle maatregelen die de overheid neemt: de een vindt ze fantastisch, de ander vindt ze bagger..
Die meningen wil ik graag horen van de mensen om me heen. Ik wil ook best eens met mijn breiwerkje voor een praatprogramma gaan zitten en aandachtig luisteren naar wat men er zo al over te zeggen heeft.

Maar ik wil het niet in mijn journaal! Meningen, persoonlijke oprispingen, zijn geen nieuws. Als men gemeld heeft dat de terrassen nog niet opgaan en als ze dat doen dat op zijn vroegst eind maart zal zijn, kunnen we over naar het volgende onderwerp. Hoe gaat het in Brazilië met de Corona, het schijnt gruwelijk te zijn? Hoe doet Biden het, krijgt hij Amerika weer een tikkeltje leefbaar? Hebben de Engelsen al spijt van de Brexit ? En hebben we al meer vrouwen in de top?

Er is keus genoeg!

lees ook eens : mening, feit, gevoel

lees ook: mijn mening maar hoor

like Like
Like
1
9 antwoorden
 1. Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh
  Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh zegt:

  Ik kijk al heel lang geen nieuws meer. Ik heb het gevoel dat de waarheid soms ver te zoeken is..

  Beantwoorden
 2. LindaSchrijft
  LindaSchrijft zegt:

  Ik luister alleen nog naar het 18 uur journaal, de rest van de dag hoef ik er niets over te horen. Wordt er ook een beetje moe van, maar wil wel op de hoogte blijven, dus kijk ik alleen naar het journaal.

  Beantwoorden
 3. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Daar heb je inderdaad wel een punt. Wat apart eigenlijk dat ze dat als nieuws presenteren. Zouden ze niet genoeg nieuws hebben of zo?

  Beantwoorden
 4. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  Ik moest er om lachen. Ik zie je al voor de buis zitten en je “druk”maken. Waarom deze vraag? Wat heb ik eraan? :-) Helemaal niks!

  Beantwoorden
 5. Lodi
  Lodi zegt:

  Ik ben gestopt met kijken naar praatprogramma’s, ik werd gek van al die meningen. En die avondklok, ik kom na 21.00 toch niet buiten, want sporten mag niet en op visite gaan ook niet en dus voor nu vind ik het prima als dit meewerkt om kwetsbare te beschermen. Maar goed nu heb je mijn mening ook en of je daar op zit te wachten :)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)