Goede raad, niet duur, wel vervelend

goede raad

“Ik snap niet dat jij rookt”, zei een jongen laatst tegen mijn dochter. Zomaar. Ineens
“Ik moet wel”, was haar antwoord, “anders zou ik volmaakt zijn en dan worden mensen jaloers…”

ongevraagde goede raad…

Ze heeft het van geen vreemde, het arme kind. Als ik ergens niet tegen kan, dan is het goed bedoelde opmerkingen van mensen die menen dat je behoefte hebt aan goede raad. Wacht even. Dat is niet helemaal waar. Wanneer een van mijn gelieven: man, kinderen, zussen, vriendinnen mij goede raad geeft, dan ben ik daar blij mee. Meestal dan. En wanneer ik het niet ben, dan ligt dat niet aan mijn raadgevers, maar dat soms de werkelijkheid lastig onder ogen te zien is.
Van dat soort goede raad kan een mens er niet genoeg hebben.

Het is de ongevraagde goede raad, waar ik niet tegen kan. De “weet je, sinds drie weken eet ik koolhydraatarm, drie kilo afgevallen, zou jij ook eens moeten doen! ”-raad. De “ik heb een fantastische kapper, zou jij ook eens moeten proberen”-raad. De “ja je wordt er niet jonger op he? Dus ik ga drie keer per week sporten”-raad

bemoei je met je….

Het is dat soort raad, dat bij mij dat oude lagere school zinnetje in gedachten brengt “bemoei je met je eigen bemoeisels!” Maar dat zeg ik niet, ik glimlach beleefd….
Zou het een idee zijn om de benadering van dochterlief eens in te zetten? De ik-heb-een-opmerking-daar-heb-je-niet-van-terug methode. Zo achter mijn toetsenbord zie ik vele mogelijkheden.

dan zou je kunnen zeggen….

Opmerking 1: doe iets aan je lijn!. O nee, ik wil absoluut niet lijnen. Ik ben zo blij met dit buikje… Dat gezeur vroeger dat ik te mager was…blij dat ik er vanaf ben. Nee, eerlijk ik geniet van mijn kilootjes extra.
Opmerking 2:  doe iets aan je haar!. “Kappers……(peinzende blik) oooooh jaaaah (vaag kijken)……neeeeh, (ietwat gekweld kijken) doe maar niet” Of een stralend : ik hou van mijn haar !!
Opmerking 3: doe iets aan je conditie!. Ik doe aan denksport.( en knik daar vriendelijk bij…)

like Like
LikeLove
2
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)