Een avontuurlijke verkenning van alternatieve inzichten

,

Sommige mensen hebben er helemaal niets mee, maar een steeds groter wordende groep mensen streeft ernaar zich blijvend te ontwikkelen. Ze willen zichzelf beter leren kennen, ook als dat hier en daar even moeilijk is. Want de zoektocht naar wie je werkelijk bent, brengt je ook naar de moeilijke periodes uit jouw leven, je pijn en verdriet, je lijden. Maar je kan tot prachtige inzichten komen die je helpen in je verdere leven. Dit is wat we persoonlijke groei noemen.

Retraites

Zo zoeken steeds meer mensen hun heil in retraites. Daar hoef je tegenwoordig niet meer voor naar een boeddhistisch land: het kan inmiddels bijna om de hoek. Tijdens een retraite ga je deels de stilte in en sluit je je min of meer af voor de buitenwereld. Zoals vaak wordt gezegd word je daardoor op jezelf teruggeworpen. Is dat leuk en makkelijk? Nee, zeker niet. Maar veel mensen ervaren het als een weldaad voor hen zijn. Persoonlijke groei inspireert tot meer. Niet voor niets laten veel deelnemers het ook niet bij een eenmalig iets. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Je grenzen verleggen

Een andere groep mensen kiest ervoor om zijn grenzen te verleggen. Dat kan bijvoorbeeld tijdens een mannenweek of een week in volledige stilte. Eerlijk is eerlijk: niet iedereen kan dit aan. Maar tijdens dit proces van persoonlijke groei leer je jezelf nog beter kennen en word je tevredener met jezelf. Je doet dingen die je anders nooit gedaan zou hebben: je hebt je eigen grenzen verlegd. Iets om trots op te zijn!

Boeddhistisch leven?

Sommige mensen kiezen ervoor om helemaal als een Boeddhist te gaan leven. Prachtig, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kan ook je huidige leven voortzetten, maar de normen en waarden van het boeddhisme daarin integreren. Iedereen maakt daarin zijn eigen keuzes. Het gaat erom dat je meer en een betere invulling geeft aan je leven en daarmee bijdraagt aan een betere wereld. Dit lijkt ons een prachtig voorbeeld van persoonlijke groei die er toe doet.

Je bewustzijn veranderen

Maar er is ook een andere manier om je bewustzijn te veranderen, te verruimen beter gezegd. Er zijn allerlei mogelijkheden om een bredere kijk op de wereld en op je leven te krijgen. Denk je nu meteen aan drugs? Dat kan, maar hoeft absoluut niet. Er is een mildere manier om je blik te verruimen. Met paddo’s kies je bijvoorbeeld voor een tijdelijke andere kijk op de wereld om je heen. Terwijl nog niet zo lang geleden veel mensen LSD namen om te trippen of even de ellende om hen heen te vergeten, zijn nu paddo’s heel populair. Het is de stof Psilocybine dat dat prettige effect geeft. Paddo’s, en ook truffels, geven je een andere beleving, van tijd, van de ruimte waar je bent, van je gedachten. Je kijkt ook anders naar jezelf. Gelukkig is dat maar tijdelijk, maar dat even niet jezelf zijn (zoals je altijd bent) kan best even lekker zijn. Met paddo’s en truffels online bestellen kies je dus voor een kort uitstapje in dezelfde wereld!

like Like