Carrièreadvies: schoonmaker in een ziekenhuis

Mensen denken vaak in eerste instantie vooral aan medisch personeel als je ze vraagt naar ziekenhuispersoneel. Maar er zijn op de achtergrond nog veel meer professies aanwezig in de ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld eens aan al die mensen die de schoonmaak verzorgen in een ziekenhuis. Dit is een aantrekkelijke baan, want je hebt flexibele werktijden, geen vooropleiding nodig en je bent een onmisbare schakel in het leveren van zorg aan patiënten. Hieronder lees je alles over de functie als schoonmaker in een ziekenhuis.

Dit doe je als schoonmaker in een ziekenhuis

Het is een beetje een open deur, maar in deze functie ben je verantwoordelijk voor de schoonmaak van ziekenhuizen. Ten eerste voer je natuurlijk schoonmaakwerkzaamheden uit, zoals het reinigen en desinfecteren van wacht-, patiënten- of behandelkamers. Omdat in een dergelijke medische omgeving vaak mensen met letsels en een verminderde weerstand zijn, dient de schoonmaak echt grondig te gebeuren. Voor een veilige en gezonde omgeving dien je stof, vuiligheid, bacteriën en mogelijke andere ziektekiemen zorgvuldig te verwijderen.

Maar naast schoonmaakwerkzaamheden, ben je ook een gastheer of -vrouw in een ziekenhuis. Patiënten, bezoekers, medisch personeel of leveranciers kunnen naar je toe komen met vragen. Je helpt anderen zo goed mogelijk, bijvoorbeeld door een deur open te houden voor iemand met krukken of iemand naar een bepaalde afdeling te begeleiden.

Dienstverbanden en (secundaire) arbeidsvoorwaarden

Wil je in de schoonmaak in een ziekenhuis aan de slag, dan zul je al snel zien dat er verschillende soorten dienstverbanden zijn. Zo kun je via een uitzendbureau of schoonmaakbedrijf ergens geplaatst worden, of direct bij een ziekenhuis in dienst komen. Vaak begin je met een tijdelijk contract, dat na verloop van tijd kan worden omgezet in een vast contract. Ook bestaat vaak om na een bepaalde tijd voor een aanvullend pensioen te gaan sparen via een pensioenfonds.

Meestal werken schoonmakers volgens een vast rooster in diensten. Wil je meer verdienen dan kun je kiezen voor weekenddiensten. Check wel altijd vooraf of hier je ook wel een weekendtoeslag voor krijgt, want dat is niet altijd standaard het geval.

Deze uitdagingen kom je tegen bij de schoonmaak in een ziekenhuis

Als schoonmaker ben je fysiek bezig. Het is belangrijk dat je fysiek in orde bent en uithoudingsvermogen hebt, en bereid bent de handen uit de mouwen te steken. Verder kan het voorkomen dat je bloed of lichaamssappen van patiënten moet opruimen. Hiervoor dien je wel te beschikken over een sterke maag.

Carrièreontwikkeling

Tot slot is het ook nog goed om te kijken naar de carrièremogelijkheden als schoonmaker in een ziekenhuis. Door middel van ervaring en aanvullende opleidingen kun je onder meer doorgroeien tot coördinator van een schoonmaakteam. Hierbij ben je verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het maken van planningen en begeleiden en aansturen van schoonmakers. Ook kun je verder doorleren om je te specialiseren in het schoonmaken van operatiekamers of de intensive care.

Als medewerker in de schoonmaak van een ziekenhuis ben je echt een onmisbare ondersteunende factor en maak je dagelijks het verschil voor honderden of misschien wel duizenden mensen!

like Like