Bezoek jij wel eens een vesting?

vesting

Misschien moet ik de vraag wat duidelijker stellen, want wat is een vesting?

De onmisbare Wikipedia geeft het antwoord :

Een vesting, ook wel fortificatievestveste,[1] versterking of verdedigingswerk genoemd, is een middel om een stad, een kasteel of zelfs een land te verdedigen tegen vijandelijke invallen. Onderscheiden worden: fortenkastelen en vestingsteden.

Ik vind ze allemaal leuk. Ik ben gefascineerd door de manier waarop de mens zich in de loop van haar beschaving heeft weten te verdedigen tegen indringers.
Neem nu de stad Maastricht. Wanneer je daar op een van de vele pleinen heerlijk van het Bourgondische leven zit te genieten, zou je niet vermoeden dat rondom de oude binnenstad, een enorm fortenstelsel ligt. Dat stelsel ligt deels ondergronds, vol ingewikkeld draaiende gangen (zodat de vijand de weg kwijt raakt) en gemene uitkijkpunten van waaruit je de vijand, als het hem toch gelukt was dat fort binnen te komen, met het grootste gemak kon neersteken.
Als je op dat plein zit en omhoog kijkt zie je dat alle huizen hele grote zolders hebben. Dat was pure noodzaak. Ieder huis moest een zolder hebben zo groot, dat je er voor een jaar eten kon opslaan.

Uithongeren zouden ze Maastricht niet.

Uithongeren was een onaangenaam neveneffect van het hebben van een onneembare vesting. Als de vijand de poorten niet kon slopen, dan belegerde hij de stad of het kasteel.
Dat leger voedde zich vrolijk met alles wat er buiten de stadspoorten te vinden was en dat was veel en veel meer, dan er binnen de muren was…

Een belegerde vesting, had maar twee kansen om te overleven: hulp van buiten die de vijand in de rug aanviel, of het vijandelijk leger werd de belegering zat en vertrok.

De overeenkomst mens en vesting

Grappig genoeg, als je er over nadenkt, dezelfde hulpmiddelen die je als mens hebt als je in een nare situatie zit. Dat maken we allemaal mee.  Zo’n situatie waarvan je denkt: ‘lieve help, hoe los ik dit op. Wat moet ik nu toch doen?’ Zo’n situatie waarin je even geen uitweg ziet.

Heel vaak is het dan een buitenstaander, die je bewust of onbewust dat zetje geeft waardoor je weer verder kan. Soms overleef je zo’n situatie alleen maar door op je tanden te bijten en het uit te zingen, totdat de groepen zich terug trekken…

Vroeger vond ik het een beetje zwak van mezelf, dat ik wel eens hulp nodig had. Nu weet ik beter. Hoe sterk je ook bent, soms is het enige dat helpt, iemand die je vijand in de rug aanvalt.

Overigens was de faam van Maastricht dat zij onneembaar was zo sterk dat niemand het ooit geprobeerd heeft. Ik denk niet dat je dat voorbeeld moet willen nastreven. Wie wil er nu als een onneembare vesting door het leven?

lees ook  Zo oud als je je voelt 

like Like
19 antwoorden
 1. Simone
  Simone zegt:

  Ik ben een enthousiast bezoeker van vestingen . Ik ben dit jaar twee keer op de scooter op vakantie geweest in eigen land (dat is voor mij Portugal) en heb een keer daarvan een stukje Spanje (westelijk Andalusië en Extremadura) meegepakt.
  Kastelen bezoek ik ook graag, maar helaas zijn de meeste (zo niet allemaal, heb er nog niet een in takt kunnen vinden) hier in Portugal vervallen op de toren na of zelfs totaal verdwenen.
  Opvallend is dat ze hier bijna altijd over vestingen van de Moren zijn gebouwd of nog oudere nederzettingen. Wel logish, het was natuurlijk de makkelijkste plek om te verdedigen omdat ze op een hoog punt lagen.
  Er zijn nog veel dorpen/steden die binnen vestingmuren liggen en over het algemeen worden daar ook middeleeuwse feesten gegeven in de zomer, zowel in Portugal als Spanje.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman
   Felice Veenman zegt:

   Ik weet heel weinig van de kastelen en vestigingen in Portugal moet ik eerlijk bekennen. Dat vestigingen op vestigingen worden gebouwd is zeker niet raar. het verbaasd me dat in Portugal zo veel verloren is gegaan. De meeste landen doen er toch veel aan dat erfgoed te bewaren. Wat Spanje betreft : heel hoog op de verlanglijst van man en mij, staat het Alhambrah. Ben jij daar geweest?

   Beantwoorden
 2. Jannike
  Jannike zegt:

  Ik vind het wel leuk om een vesting te bezoeken, op vakantie doe ik dat ook regelmatig. Naar die van Maastricht ben ik trouwens nog nooit geweest.

  Beantwoorden
 3. dresses and daisies
  dresses and daisies zegt:

  Als ik ergens op weekend ben, durf ik wel iets te bezoeken, maar eigenlijk niet nee..
  Ik woon een halfuurtje rijden van het Gravensteen en ben er nog nooit binnen geweest bijvoorbeeld.

  Beantwoorden
 4. Sandy
  Sandy zegt:

  Ik vind het heerlijk om zulke plaatsen te bezoeken. Minder spectaculair maar hier hebben wij Gorinchem, Geertruidenberg etc. Ook mooi om te bewandelen :-)

  Beantwoorden
 5. Mariëlle
  Mariëlle zegt:

  Mooi stuk. Ik vind het een prachtig stuk historie. Hier in Nederland heb ik nog nooit een vesting opgezocht, maar in turkije heb ik er al een aantal gezien. Erg indrukwekkend ;)

  Beantwoorden
 6. Macblogster
  Macblogster zegt:

  Op vakantie bezoek ik meestal vestingen. In Nederland eigenlijk nooit. Zo ben ik bijv nog nooit naar Naarden vesting geweest ondanks dat ik er vele malen ben langsgereden.
  Ik vind je vergelijking best mooi. Uiteindelijk kunnen we allemaal hulp gebruiken. Men zegt niets voor niets: samen sta je sterker.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)