5 tips om kosten te besparen als startende ondernemer

,

ls startende ondernemer weet je als geen ander hoe belangrijk het is om zo efficiënt mogelijk met je geld om te gaan. Je wilt tenslotte niet in de rode cijfers terechtkomen. Maar hoe bespaar je nu geld als startende ondernemer, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van je product of dienstverlening? In dit artikel geven we je vijf tips om kosten te besparen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

#1 Ga voor tweedehands kantoorspullen

Als startende ondernemer wil je natuurlijk zo min mogelijk uitgeven aan kantoorspullen, maar je hebt wel het een en ander nodig om je werk goed te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan een bureau, stoelen, kasten en misschien zelfs wel een printer. In plaats van deze gloednieuw te kopen, kun je ook gaan voor tweedehands spullen.

#2 Kies voor online boekhouding

Daarnaast heb je natuurlijk te maken met administratie. Hoe je dit doet kan een enorm verschil maken in je kosten. Kies daarom voor een online boekhoudprogramma. Dit programma kun je al voor een paar tientjes per maand gebruiken en je hebt meteen inzicht in je financiële situatie. Daarnaast scheelt het ook in mogelijke fouten in de administratie en kun je efficiënter werken.

#3 Maak slim gebruik van social media

Ten derde is het ook belangrijk dat mensen weten wie je bent en wat je doet. Social media is hierbij een uitstekend middel om jezelf te promoten, zonder dat dit veel geld kost. Door bijvoorbeeld regelmatig een bericht te plaatsen op Instagram en LinkedIn, kun je een groot bereik creëren en de naamsbekendheid van je bedrijf vergroten.

#4 Werk vanuit huis

Als startende ondernemer heb je vaak nog niet meteen een groot kantoor nodig. Sterker nog, werken vanuit huis kan een slimme keuze zijn. Niet alleen omdat het de kosten van een huurpand en eventuele reiskosten kan besparen, maar ook omdat je vanuit huis goed kan experimenteren met nieuwe ideeën zonder dat je direct grote risico’s loopt. Zo kun je bijvoorbeeld voorraadbeheer uitproberen in een thuiswerk setting voordat je besluit om een ruimte te huren of te kopen voor je bedrijf.

#5 Wees kritisch bij het inhuren van personeel

Als je te maken krijgt met een drukke periode en je het niet alleen redt, kan het aantrekken van personeel een optie zijn. Belangrijk hierbij is dat je kritisch bent bij het inhuren van personeel. Kies niet gelijk voor de duurste of meest ervaren kandidaat, maar kies voor mensen die écht iets kunnen toevoegen aan je bedrijf. Daarnaast kun je ook kijken naar mogelijkheden om personeel anders in te zetten, bijvoorbeeld door een freelancer in te huren.

Door verstandige keuzes te maken, kun je kosten besparen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je producten of dienstverlening. Zo kun je het geld dat je bespaart investeren in verdere groei en ontwikkeling van je bedrijf.

like Like