Waterfilters onthuld: Alles wat je moet weten voor schoon drinkwater

,
Waterfilters onthuld: Alles wat je moet weten voor schoon drinkwater

In Nederland wordt schoon drinkwater vanzelfsprekend gevonden. Niet vreemd, het water dat uit onze kranen komt staat bekend als veilig en schoon. Toch kan ook in Nederland een waterfilter van toegevoegde waarde zijn. Wil jij alles te weten komen over filters? Lees dan snel verder!

Schoon drinkwater is van essentieel belang. Het is een eerste levensbehoefte. Filters kunnen diverse stoffen uit kraanwater verwijderen, ook in Nederland. Zo heb je altijd schoon drinkwater.

Hoe werken waterfilters

Verschillende soorten filters zijn op de markt beschikbaar. Verschillende soorten filters werken op verschillende manieren. In zijn algemeenheid geldt dat waterfilters water zuiveren door filtratie. In het filterproces worden de aanwezige onzuiverheden uit het water verwijderd.

Verschillende soorten waterfilters: welke zijn geschikt voor welke behoeften?

Kies je voor een filter, dan heb je keuze uit verschillende soorten. Verschillende filters zijn geschikt voor verschillende behoeften.

  • Berkey filters Berkey waterfilters zijn de beste optie om thuis je water te zuiveren tot schoon drinkwater. Berkey filters zijn krachtige filters die geplaatst worden op een standaard of het aanrecht.
  • Sedimentfilter Dit filter vangt vuil uit het water op. Het kan thuis gebruikt worden, maar bijvoorbeeld ook op kantoor.
  • Actief koolstoffilter Dit filter maakt, zoals de naam al zegt, gebruik van koolstofkorrels. In tegenstelling tot bovenstaande filters is een koolstoffilter met name geschikt voor industrieel gebruik.

De voordelen van waterfilters

Filters hebben vele voordelen, de belangrijkste zijn:

  • Verwijderen schadelijke verontreiniging Water kan stoffen bevatten die door de mens hierin terecht zijn gekomen. Denk aan zware metalen, chemicaliën, microplastics en hormonen.
  • Verwijderen chloorsmaak Aan water uit de kraan kan soms een smaakje zitten. Een smaak die relatief veel voorkomt is de smaak van chloor. Dit komt doordat chloor gebruikt wordt bij het zuiveren van water. Deze smaak kan in het water achterblijven, maar kan gelukkig door een filter ook weer uit het water verwijderd worden.
  • Het zuiveren van water tot schoon drinkwater Het belangrijkste voordeel van een filter is dat het zorgt voor schoon drinkwater. Na gebruik van een filter kan je onbezorgd het gefilterde water drinken.

Onderhoud en vervanging

Filters hebben onderhoud nodig en zullen aan het eind van de levensduur vervangen moeten worden. Hoe een filter onderhouden moet worden en hoe lang deze meegaat, hangt sterk af van het soort filter. Kies je bijvoorbeeld voor een Berkey filter, dan kies je voor een filter dat zeer lang meegaat. Hoe lang een filter precies meegaat hangt vooral af van de kwaliteit van het water dat je erdoor filtert. Is dit voor aanvang van filtering al van hoge kwaliteit, dan gaat je filter nog langer mee. Aan het eind van de levensduur is het vervangen van filters een eenvoudig klusje.

Tot slot

Verschillende soorten filters zijn op de markt beschikbaar. Deze hebben verschillende kenmerken en eigenschappen. Overweeg je een filter aan te schaffen, bedenk dan vooraf goed wat jij belangrijk vindt en waarvoor je het water wilt gebruiken.

like Like