Autovakantie? 12 tips voor een relaxte reis

autovakantie

Autovakantie? lekker doen!

Ik ga op vakantie en ik neem mee’ kan veel stress voorkomen. Door op te schrijven wat je mee wilt nemen en voor vertrek wilt doen, creëer je niet alleen overzicht. Er ontstaat ook rust in je hoofd. En zo stap je straks heel ontspannen in de auto.

3. Verplicht in de auto

Elke land kent andere verplichtingen. Ga je naar Frankrijk, dan is het bijvoorbeeld verplicht om voor alle passagiers een veiligheidshesje mee te nemen. In Spanje is een reservewiel verplicht en in veel landen is een gevarendriehoek ook een must. Tip: zoek voor vertrek uit welke verplichtingen er voor jouw reis gelden. Zo ga je gerust en voorbereid op weg én voorkom je boetes.

4. Handige documenten

Naast je zorgverzekeringspas en je paspoort of identiteitsbewijs, is het bij een autovakantie ook een must om je rijbewijs, groene kaart en een Europees Schadeformulier mee te nemen.

5. Autoverzekering en pechhulp

Je moet er niet aan denken, maar het kan gebeuren dat je onderweg te maken krijgt met autopech. Heb je net een nieuwe auto gekocht dan is het belangrijk dat je de auto direct verzekert, want onverzekerd rijden kan je een hoge boete opleveren. Kijk bij het afsluiten van de autoverzekering ook even naar de mogelijkheden voor pechhulp in het buitenland. Heb je al een autoverzekering afgesloten? Dan is het bij veel verzekeraars gewoon mogelijk
om de aanvullende dekking pechhulp als nog af te sluiten.

6. Zorg voor verkoeling in de auto

Onderweg naar de vakantiebestemming kan de temperatuur flink oplopen. Zorg daarom voor verkoeling in de auto. Natuurlijk kun je een beroep doen op de airco, maar je kunt ook voor verkoeling zorgen op manieren waarmee je brandstof bespaart. Zorg bijvoorbeeld voor zonwering op de zijramen achter, leg lichte doeken op donkere bekleding en neem voor alle passagiers handventilators mee. Reis je met kinderen? Veel kinderen vinden handventilatoren vaak een leuk speeltje. 2 in 1 dus!

7. Voorkom wagenziekte

Frisse lucht en in de verte kijken zijn tips om wagenziekte te voorkomen. Net als rustig rijden en regelmatig pauzeren. Kauwen op een stukje gemberwortel en ruiken aan een limoen, kan ook helpen om wagenziekte te voorkomen. Neem voor de zekerheid een plastic zak, vochtige doekjes en een setje schone kleding mee, voor als het toch misgaat.

8. Zorg voor vermaak onderweg

Reis je met kinderen naar de vakantiebestemming? Een autovakantie met kinderen maak je leuk door je te verplaatsen in de leeftijd van je kind. Wat vindt je kleine schat leuk onderweg? Stop regelmatig en ga dan voor een plek mét speeltuin, deel de reis in en maak een tas met cadeautjes. Zo kun je je kind bijvoorbeeld elke 2 uur verrassen met een kleinigheidje. Denk aan een tekenboekje met stiften, een luisterboek en die ene film die hij zo graag wil zien.
Een filmpje onderweg doet het altijd goed.

9. Picknicken

Een autovakantie maakt hongerig. Wat neem je mee voor de stevige trek en wat is handig in de auto voor de lekkere trek? Geen zin in het traditionele kadetje kaas of de rozijnenbol? Tip: neem picknick-food mee als stevige maaltijd. Denk aan pastasalade, een fruitsalade, belegde wraps en bijvoorbeeld een gekookt eitje. Het enige wat je nog hoeft te doen, is een goede picknickplek vinden. Heb je tussendoor trek en wil je het toch een beetje gezond houden? Een handje ongezouten en ongebrande nootjes, gedroogd fruit en snack groenten zoals wortels, cherry tomaten en stukjes komkommer zijn dan verantwoorde alternatieven.

10. Maak je een lange reis in een drukke periode, dan zit je waarschijnlijk in dubio: overdag of ’s nachts rijden? Rijd je overdag, dan is de kans op files en warmte groot. Rijd je ’s nachts dan ben je mogelijk uit je ritme en minder alert. Waar kies jij voor? Veilig Verkeer Nederlandadviseert om overdag te rijden. Reden: uit gegevens van CBS blijkt namelijk dat dodelijke verkeersongevallen ’s nachts vaker voorkomen dan overdag. Minder zicht en verminderde alertheid zijn hier de oorzaken.

11. Zwarte zaterdag

Lange files richting het warme en zonnige Zuiden. Je moet er niet aan denken. Tip: check vooraf de verkeersdrukte, zoals de zwarte zaterdagen en plan je reis om de drukte heen. Bijvoorbeeld door de reis in delen te hakken en een extra overnachting onderweg te boeken.

12. Mindset

Tot slot: zorg voor de juiste mindset. De vakantie begint niet op de plek van bestemming, maar op het moment dat je in de auto stapt. Zorg daarom dat je uitgerust en met een buik vol vakantiekriebels de auto in stapt. Relaxter kan je reis niet beginnen.

Goede reis en fijne autovakantie!

lees ook: hoe zit het met verzekeren van een deelauto

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)