Een ster in de ruit

autoruit

Het was gezellig bij oma, nu zitten de kinders wat slaperig achterin de auto, muziekje op het hoofd.  Manlief  en jij tijden rijden tevreden naar huis, het was een heerlijke, gezellige familiedag.
En dan ineens hoor je een glashelder PINGGG! in je auto. Luid en duidelijk. Heel even hoop je nog dat je je het verbeeldt, maar niets is minder waar: een  barst in de voorruit.

Het overkomt ons allemaal wel eens, sterker nog: het overkomt ons gemiddeld één keer in de acht jaar. Ik moet bekennen dat ik de eerste keer dat ik het meemaakte, ik behoorlijk in paniek was. Ik zag die ruit al in duizend stukjes de auto invallen, mijn kinderen bedelven onder de glasscherven en hoe kwamen wij zonder voorruit allemaal weer heel thuis? Ik keek waarschijnlijk een beetje teveel slechte tv-series in die tijd.

Inmiddels weet ik dat een voorruit helemaal niet volledig kan verbrijzelen: ze bestaat uit twee lagen glas, met daartussen een laag folie. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat, je niks hoeft te doen: je moet de autoruit vervangen.

Wanneer moet je je autoruit vervangen ?

Wanneer het sterretje of de barst in de autoruit groter wordt, beneemt ze je het zicht op de weg. En dat is zeker wel gevaarlijk. Om voor jezelf een indruk te hebben: is de schade in de ruit zo groot als, of groter dan, een twee euro muntstuk, dan moet je het zo snel mogelijk laten repareren. Maar let op! Wanneer een sterretje kleiner is dan dat twee euro muntstuk, is het vaak mogelijk om het sterretje te repareren en hoef je niet de hele ruit te vervangen. Repareren als het kan, vervangen als het moet, is een mooi en duurzaam principe.

Wat kost glasschade aan je auto ?

Het is lastig om van te voren te zeggen, wat de vervanging van een autoruit gaat kosten, want dat is van veel verschillende factoren afhankelijk. En dan is er ook nog eens verschil tussen een barst in de voorruit en eentje in een van de zijruiten.
Om verrassingen te voorkomen, doe je er dus goed aan van te voren met de garage te overleggen.
Een ding weet je helaas zeker: je autoruiten moeten heel zijn.

Er zijn verzekeringen die glasschade vergoeden, maar dat is niet standaard, kijk dus van te voren je verzekeringspapieren of de papieren van je leasemaatschappij na.

Hoe snel kan je ruit gerepareerd zijn?

Over het algemeen kan je autoruit  binnen 2 dagen gerepareerd zijn. En dat is een fijn gevoel: ook al stort dat raam niet in…een onbeschadigde autoruit is veel veiliger dan eentje met een barst! 

lees ook : Tens

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)