Lang leve de kroket ! #Wereldkrokettendag

kroket

Gisteren was het wereld kroketten dag.
Maar een kroket is geen wereld nieuws en gisteren publiceerde annekedejong een werelds leuk artikel, dus…

Nu is het ook weer niet zo dat er over een kroket niks te zeggen valt. Persoonlijk ben ik dol op een kroket. Het lijkt er op of de kroket aan een soort van upgrade bezig is. In menig café, restaurant, lunchroom staat het broodje kroket op de kaart.

En ik kan het weten, met regelmaat ga ik met vriendinnen lunchen en , na lang en diep nadenken, kies ik dat dan…
In die cafés restaurants etc, zijn die kroketjes allang het snackbar ( of nog erger automatiek ) niveau overstegen. Lekker dik zijn ze, met knapperige korstjes , geserveerd op dikke schijven ambachtelijk brood. Met roomboter en heerlijke mosterd…Loopt het water je al in de mond?

Het is absoluut niet verkeerd, dat deze snack een eigen dag krijgt. Een dag waarop we dus ongebreideld kroketten mogen eten. Of is dat nu weer niet de bedoeling? Daar krijg ik niet goed hoogte van. Nou ja, voor degene die deze dag willen vieren door het eten van veel, heel veel kroketjes, hier even een waarschuwing. Het wereldrecord kroketteneten staat op 68 kroketten in een uur ! Het was Jaap ter Naam die dit voor me kaar kreeg. Het record is sinds 1998 niet verbeterd.
Om de een of andere reden verbaasd me dit niet.

Variatie in de kroket

Wat me wel weer verbaasd is dat wij zo weinig variatie hebben, kroketsgewijs gesproken.
Doen wij ooit iets met de kaaskroket ? Zoals onze Zuiderburen dat doen bijvoorbeeld?
Vreemd toch he, we zijn een kaasland bij uitstek, maar als je een smakelijke kaaskroket wil, dan moet je echt naar België… Geloof me nu maar: hier spreekt ervaring.

Van oudsher is de kroket gewoon een ordinaire manier om de restjes van gisteren te verwerken.
Je hebt een restje bouillon, je hebt nog wat snippertjes vlees. Maak een dikke saus van de bouillon en gooi daar de snippertjes vlees in. Gooi een lepel dikke saus in een bord paneermeel. Even rollen: in de frituur kieperen en …klaar is kroket !

Nu ik er zo over nadenk : in een tijd waarin we steeds minder willen weggooien, is het goed een nationale krokettendag te houden!

like Like
13 antwoorden
 1. Mirjam Hart
  Mirjam Hart zegt:

  De garnalenkroket die de visboer bij m’n moeder om de hoek maakt is mijn absolute favoriet. Nu ik er aan denk begint m’n maag al te rammelen…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)