Kant en Klaar maaltijden en emancipatie in de keuken

kant en klaar maaltijden

In een vorig artikel vergeleek ik de kruidenier van mijn kindertijd met de super-supermarkt van nu. Daarover doordenkend, besefte ik me, dat niet alleen het boodschappen doen enorm veranderd is.
Ook het koken heeft met het intreden van de kant en klaar maaltijden een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Maar daar lijken we meer een cirkel beweging te maken.

Geen kant en klaar maaltijden voor mijn oma

Mijn oma deed alles zelf: ze maalde de koffie, schilde de aardappels, haalde de boontjes af. Veel vrouwen van haar generatie maakten de groenten in de zomer in, als voorraad voor de winter.
Van kant en klaar maaltijden hadden ze nooit gehoord. De enige vrouwen in die tijd die een kant en klare maaltijd verorberden, waren de vrouwen die zich een hulp in de huishouding konden veroorloven. ( en die arme vrouwen, deden dus alles twee keer: een keer in hun werkhuis en een keer in hun eigen huis)

Voor mijn moeder lag dat anders: van harte omarmde zij de blikjes, de pakjes en de diepvriesproducten. De aardappels kon je inmiddels geschild en al bij de groenteboer kopen.
Met het gebruik van al die kant en klaar producten, beschouwde zij zich zelf als een geëmancipeerde vrouw. Zij stond toch zeker niet de hele dag in de keuken te sloven? Zij had echt wel wat beters te doen. Dat de kwaliteit van het eten, laten we zegen matig was, was van ondergeschikt belang.

Veel vrouwen van mijn eigen leeftijd, beschouwen zichzelf zeer zeker als geëmancipeerd, maar zijn wel degelijk ook teruggekeerd naar de keuken. We kopen natuurlijk wel kant en klaar maaltijden, maar draaien onze hand ook niet om voor het “echte” werk. Zelf jam maken of een broodje bakken? Geen enkel probleem. Een brood bakken, mijn moeder’s haren zouden te berge rijzen, zoals dat heet.
Wat is er mis met King Korn brood ??? Het grote verschil is natuurlijk dat wij nu kunnen kiezen: willen we snel een aardappelpuree uit een pakje maken, of maken we hem van echte aardappels ( die we nog schillen ook ).
En daardoor ontstaat het wezenlijke verschil: wij kunnen kiezen of we staan te sloven in de keuken of dat we er voor onze lol in staan.
En dat maakt dat ik, hoewel ik zelden kant en klaar maaltijden gebruik, er een groot voorstandster van ben

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)