Kluiven of niet kluiven??

kluiven

“Sparreribs”, zei het meisje in de trein. “oooh nee hoor, die eet ik niet”.
Ik dacht zo voormezelf dta ze groot gelijk had. Persoonlijk vind ik die dingen ook vies en vettig en zout en met een verd* klein beetje vlees, voor je moeite.
Maar dat bleek het probleem niet te zijn. Het probleem was….het kluiven.

Kluiven vond ze zo vies, zo erg…..dan smaakte het eten haar niet meer. Nou ja, behalve bij de kip van haar oma dan. Die was zo lekker dat ze dan wel een beetje wilde kluiven…

Het deed mij denken aan een familie-diner waar ik als kind ooit aanzat. Het was een diner buiten. Alle kinderen zaten aan de “onderkant” van de tafel. Dat was toen gebruikelijk. Ik was blij met mijn nichtjes naast mij. Ze waren een paar jaar ouder dan ik. Zij zouden vast wel weten of je mocht kluiven.

Helaas wisten zij het ook niet. Fluisterend vroegen zij het aan hun moeder, die gelukkig in de buurt zat.
Het verlossende antwoord was: het mag, als je het maar netjes doet.

Dus vanaf dat moment in mijn leven, kluif ik netjes en beschaafd. Pink in de lucht zal-ik-maar-zeggen.

Kluiven? Dat is de vraag…

Kluiven: ik vind het dus heerlijk. Handen zijn gewoon gemaakt om mee te eten. Oke een mes is handig, maar veel meer hebben we toch niet nodig?? Heus je kan mij zo in de Middeleeuwen achter laten: stevig mes in de ene hand, stuk vlees in de andere…

En in die tijd hoefde je je ook niet zo druk te maken of je je jurk niet vies maakte. Je had er toch maar een en die werd toewel vies..

Eten is lekker als je er –letterlijk – volmondig in mijn dag duiken. Een flinke reep van het brood afscheuren met je tanden. Je kin druipend van het perziksap…je vingers aflikken van het vet van de lamsbout, want dat is zo lekker…

Volgens mij hebben mensen die niet van kluiven houden, stilletjes last van hun TNO…

lees ook: Pindakaas

like Like
17 antwoorden
 1. Bianca Schrijft
  Bianca Schrijft zegt:

  Met drumsticks lukt het me wel en dan nog pak ik er wel eens mes en vork bij. Van spareribs heb ik gewoon niks. Weinig vlees, gepriegel en vaak droog vlees, nee bedankt. Dan liever nog een broodje frikandel. :yahoo:

  Beantwoorden
 2. Me over ME Travel
  Me over ME Travel zegt:

  Alleen wild en gevogelte leerde ik van thuis, de rest moet met bestek. Maar hier kan ik toch echt niet om mes en vork vragen als mijn vrienden en kennissen met hun handen eten. Dan hap ik lekker een handje mee. En dat eet nog lekkerder ook.

  Beantwoorden
 3. Sandy
  Sandy zegt:

  Ik vind spareribs echt heerlijk! Lekker gore handen krijgen en die rode mondhoeken….ik ben niet zo netjes als het op kluifhapjes aankomt, ben ik bang, :P

  Beantwoorden
 4. Stefaan BlogVivant
  Stefaan BlogVivant zegt:

  ik vind met de handen eten ook super lekker! :) alles smaakt zoveel beter met de handen en dan de vingers aflikken :) :yahoo:

  Beantwoorden
 5. Kimsblogs
  Kimsblogs zegt:

  Heerlijk! Wij eten regelmatig spareribs of kippenpoten. De kids noemen dat Piraten eten omdat ze moeten kluiven en vinden het heerlijk!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)