fbpx
Huis en tuin

Kluiven of niet kluiven??

kluiven
Felice
Geschreven door Felice

“Sparreribs”, zei het meisje in de trein. “oooh nee hoor, die eet ik niet”.
Ik dacht zo voormezelf dta ze groot gelijk had. Persoonlijk vind ik die dingen ook vies en vettig en zout en met een verd* klein beetje vlees, voor je moeite.
Maar dat bleek het probleem niet te zijn. Het probleem was….het kluiven.

Kluiven vond ze zo vies, zo erg…..dan smaakte het eten haar niet meer. Nou ja, behalve bij de kip van haar oma dan. Die was zo lekker dat ze dan wel een beetje wilde kluiven…

Het deed mij denken aan een familie-diner waar ik als kind ooit aanzat. Het was een diner buiten. Alle kinderen zaten aan de “onderkant” van de tafel. Dat was toen gebruikelijk. Ik was blij met mijn nichtjes naast mij. Ze waren een paar jaar ouder dan ik. Zij zouden vast wel weten of je mocht kluiven.

Helaas wisten zij het ook niet. Fluisterend vroegen zij het aan hun moeder, die gelukkig in de buurt zat.
Het verlossende antwoord was: het mag, als je het maar netjes doet.

Dus vanaf dat moment in mijn leven, kluif ik netjes en beschaafd. Pink in de lucht zal-ik-maar-zeggen.

Kluiven

Kluiven: ik vind het dus heerlijk. Handen zijn gewoon gemaakt om mee te eten. Oke een mes is handig, maar veel meer hebben we toch niet nodig?? Heus je kan mij zo in de Middeleeuwen achter laten: stevig mes in de ene hand, stuk vlees in de andere…

En in die tijd hoefde je je ook niet zo druk te maken of je je jurk niet vies maakte. Je had er toch maar een en die werd toewel vies..

Eten is lekker als je er –letterlijk – volmondig in mijn dag duiken. Een flinke reep van het brood afscheuren met je tanden. Je kin druipend van het perziksap…je vingers aflikken van het vet van de lamsbout, want dat is zo lekker…

Volgens mij hebben mensen die niet van kluiven houden, stilletjes last van hun TNO…

 

lees ook: Pindakaas

Like

Over de auteur

Felice

Felice

17 reacties

Geef een reactie