Dit moet je weten voor het berekenen van een lening

lenen

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het is als vrouw belangrijk om te weten wat je wil. Dingen realiseren, dromen najagen: het geeft energie om je iets voor de geest te halen dat je wil hebben of bereiken, en je vervolgens daarvoor in te zetten. Soms hoef je alleen maar je tijd of energie te investeren om je doel te bereiken. Soms heb je geld hiervoor nodig. Niet voldoende eigen geld? Dan kan het een optie zijn hiervoor een lening af te sluiten. Maar hoe kom je erachter of je voldoende geld kunt lenen om je doel te bereiken?

Bereken hoeveel je wil lenen

Als je al doorhebt dat je zelf niet genoeg geld ergens voor hebt, kun je kijken of je ervoor (gedeeltelijk) een lening kunt afsluiten. De eerste stap bestaat uit te berekenen hoeveel geld je eigenlijk wil lenen. Dit is afhankelijk van je leendoel. Wil je bijvoorbeeld geld lenen voor een verbouwing of een nieuwe keuken, of een nieuwe auto? Aan ieder plan hangt een eigen kostenplaatje. In de meeste gevallen is het vrij snel duidelijk hoeveel geld je lenen wil. 

Berekenen hoeveel je kunt lenen

En dan wordt het tijd om te kijken of je dat geld ook daadwerkelijk kunt lenen. Online zijn er eenvoudige tools te vinden waarmee je snel de maximale hoogte van een lening berekenen kunt. Dit is namelijk niet voor iedereen hetzelfde. Hoeveel je kunt lenen hangt af van je persoonlijke en financiële situatie. Hoe hoog het bedrag is dat je kunt lenen, is onder andere afhankelijk van:

– de hoogte van je inkomen;

– je dienstverband (of je in loondienst werkzaam bent en welk type arbeidscontract je hebt);

– je woonsituatie; en

– de hoogte van de hypotheek of huur die je maandelijkse betaalt;

Naast deze cijfers is overigens ook je uitgavenpatroon van belang. Om verantwoord te kunnen lenen is het belangrijk dat je hier een goede inschatting van maakt. De lening die je aangaat moet je immers maandelijks aflossen. Een hoog inkomen hoeft hierbij niet automatisch te betekenen dat het ook verstandig is om veel te lenen. Iemand met een modaal inkomen die weinig of geen geld uitgeeft aan luxe dingen, kan theoretisch een lening gemakkelijker terugbetalen dan iemand die twee keer modaal verdient, maar iedere maand rood staat. 

Een offerte aanvragen

Nadat je online een indicatie hebt gekregen van je maximale leenbedrag, is het tijd voor de volgende stap. Hierbij vraag je een offerte aan, waarbij een of meerdere geldverstrekkers gaan kijken of ze je een lening willen verstrekken. En zo ja, onder welke voorwaarden dat dan is. Vergelijk offertes goed, zodat je zeker weet dat je niet te veel rente betaalt. Is de aanvraag goedgekeurd? Dan kun je aan de slag met het realiseren van je plan. Succes daarmee!

Lees ook: 4 handige tips voor startende ondernemers

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)