Gemiddelde kosten van een scheiding

scheiding

Hoe beperk ik de kosten van de scheiding?

Een echtscheiding, als je gaat trouwen moet je er niet aan dénken. Toch eindigt 1 op de 3 huwelijken in een scheiding, en de pijn en het verdriet dat hierbij komt kijken is niet de enige het enige waar je rekening moet houden. Naast het regelen van een scheiding krijg je namelijk ook met een hoop kosten te maken.

Hoe duur is een scheiding eigenlijk?

Hoe duur is een scheiding nou precies? Volgens gemiddelgezien.nl kunnen de gemiddelde echtscheidingskosten geschat worden op ongeveer €3.000. Maar, let wel: een scheiding is zo duur als je het zelf maakt. Zo zitten de grootste kosten in een advocaat. Deze kosten kun je halveren wanneer je niet ieder een eigen advocaat heeft maar er samen met een advocaat uitkomt. Verder gaan je euro’s vooral naar de rechtbank (€200) en een eventuele bemiddelaar, mediator of notaris.

Ook als je samen een advocaat neemt, zal het grootste deel van de echtscheidingskosten hieraan gespendeerd worden. Gemiddeld vraagt een advocaat zo’n €175 per uur, wat uiteindelijk vaak resulteert in ongeveer €2500. En dan hebben we het over een gemakkelijke scheiding. Je kunt natuurlijk een vast bedrag afspreken in plaats van de advocaat per uur te betalen, maar dan zul je niet veel lager uitkomen. Zou het niet veel gemakkelijker en goedkoper zijn als we een scheiding zonder advocaat zouden kunnen regelen?

Scheiden zonder advocaat

Scheiden zonder advocaat In Nederland is het mogelijk om te scheiden zonder advocaat. Voorwaarden voor een scheiding zonder advocaat is wel dat er geen minderjarige kinderen in het spel zijn. Logisch natuurlijk, want de gevolgen van een scheiding op minderjarige kinderen zijn dusdanig dat hier niet licht over gedacht kan worden. Bovendien is het belangrijk dat het in dat geval verplichte ouderschapsplan door een rechter getoetst wordt. Ook zul je het als koppel met elkaar eens moeten zijn over de te maken afspraken.

“Deze procedure is eenvoudig, goedkoop en overzichtelijk”, zo schrijft de Rijksoverheid. Maar hoe gaat de procedure in z’n werk? Je maakt als koppel een afspraak op het gemeentehuis, waarna het echtscheidingsverzoek in behandeling genomen wordt. Als blijkt dat jullie inderdaad allebei willen scheiden en het over de gang van zaken eens zijn, zal na twee weken de scheiding uitgesproken worden. Hoeveel je kwijt bent aan een scheiding zonder advocaat? Ongeveer €13 aan legestarieven voor een akte van de burgerlijke stand.
Natuurlijk is zo’n scheiding zonder advocaat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bij een scheiding komen veel emoties kijken, en het kan moeilijk zijn om overmand door emoties compromissen te sluiten. Voordat je naar een (dure) advocaat stapt, kun je in dat geval ook kijken of een deskundige bemiddelaar uitkomst biedt.

lees ook:  valkuilen bij verzekeringen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)