Kolibrievlinder in de tuin?

kolibrievlinder

Een bijzonder insect in mijn tuin, blijkt een kolibrievlinder te zijn

Deze week zag ik, terwijl ik door mijn tuin liep een insect dat ik nooit eerder had gezien. Het stond stil in de lucht en zoog met zijn lange snavel, of hoe je zo’n ding ook moet noemen, honing uit een paarse bloem. Ik kon hem goed bekijken, omdat hij stil in de lucht hing als een kolibrie.

De eerste en enige keer dat ik kolibries in het wild heb gezien was ergens in het zuidwesten van de Verenigde Staten. We zaten te eten in een restaurant en plotseling viel mijn oog op een aantal gigantische insecten. Zulke grote insecten had ik nog nooit gezien en dat bleek achteraf te kloppen want het waren vogeltjes. Erg kleine vogeltjes: kolibries!

Het insect dat ik deze week in mijn tuin aantrof, was groot voor een insect, maar veel te klein voor een vogel. De omgekeerde wereld. Het deed me denken aan de kolibries die ik dertig jaar eerder in het zuidwesten van de Verenigde Staten had gezien.

Kolibrie achtig insect?

Terug binnen vroeg ik aan moeder Google hoe dit prachtige beest heette. Ik tikte in kolibrie-achtig insect en moeder Google kwam met de suggestie: kolibrievlinder!

Het plaatje bevestigde onmiddellijk dat dit het beest was dat ik had gezien. Van dit soort eenvoudige observaties kan ik gewoon blij worden. Ook als je in de stad woont is de natuur altijd dichtbij. Ik hou van mijn tuin, die beperkt bestraat is en veel bloemen voortbrengt, die insecten aantrekken. Ik heb deze week een kolibrievlinder in mijn tuin gehad, geweldig toch!

Hoeveel kolibrievlinders zijn er in Nederland

Mijn waarneming was redelijk bijzonder: per jaar wordt tussen de 100 en 200 keer melding gemaakt dat iemand de kolibrievlinder heeft gezien. Maar in warme zomers kan dat in eens oplopend tot duizenden waarnemingen. Het zijn zogenaamde trekvlinders: ze planten zich hier voort, maar overwinteren in het zuiden (Zuid-Europa Noord – Afrika) maar door de zachte winters bij ons, blijven ze soms hier. Dat is niet zonder risico: een kolibrievlinder kan niet tegen vorst

Heb jij weleens bijzondere waarnemingen in je eigen stadstuin?

Lees ook eens: alle zegen

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)