Van de soorten liefde: liefde voor vrienden: Philia

philia

De Grieken omschreven liefde in verschillende woorden en dat is eigenlijk erg handig.
Zij kenden Eros, de hartstochtelijke liefde ( waarvoor een volgende keer meer) en Philia, de liefde voor vrienden.

Pylia: liefde na Eros

Maar de Grieken omschreven het ook wel als de liefde na Eros. Daar bedoelden ze mee, wanneer de hartstocht is uitgewoed en gaan liggen, kan een nieuwe liefde ontstaan: Philia genegenheid en een diepe warmte. Het enigszins egoïstische wat Eros kenmerkt is uitgewoed, wat overblijft, is een groot gevoel van verbondenheid en warmte. Dat gevoel kan stormen trotseren.

Maar natuurlijk is niet alle Philia verbonden met Eros. Met vele vrienden en vriendinnen heb je helemaal geen Eros aan boord gehad. Toch zul je het gevoel van verbondenheid en warmte onmiddellijk hebben herkend.

Het is een onwaarschijnlijk belangrijk gevoel, het is de motor achter de opmerking: ik zou niet weten wat ik zonder mijn vriendinnen moest beginnen!

Laten we eens kijken waar Philia uit bestaat, wil ze op haar best zijn

1 Nuttig
Dat klinkt misschien wel heel zakelijk, maar het valt niet te ontkennen dat je nooit bevriend bent iemand zonder dat het jou iets brengt. Warmte, veiligheid, contact, nieuwe ideeën om maar eens een paar zaken te noemen
2 Prettig
Vriendschap bestaat niet zonder dat je het prettig vind om in elkaars gezelschap te zijn. Wat je samen doet is daaraan ondergeschikt. Kletsen, uitgaan wandelen, het maakt niet uit, als je het, maar samen doet.
3 Zorg
Vrienden zorgen voor elkaar, dat weet je zonder dat je daar misschien ooit over gesproken hebt.
Maar je voelt het beiden.
4 Acceptatie
Vrienden nemen elkaar zoals ze zijn. Dat betekent niet dat ze geen oog hebben voor elkaar minder sterke kanten. Integendeel! Maar ze veroordelen elkaar er niet op.

Daarom is – in mijn ogen tenminste – Philia een van de meest waardevolle vormen van liefde.

lees ook eens : doen wat ik denk

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)