Van de soorten liefde: de eigenliefde

eigenliefde

Er zijn veel soorten van liefde, vandaag staat eigenliefde centraal.

In een eerder artikel, heb ik de maar liefst acht verschillende soorten liefdes beschreven, die de Grieken kenden. Maar een artikel voor acht soorten liefde, dat is veel te kort! Dus krijgen ze allemaal hun eigen plekje

Philautia: eigenliefde.

Dit is een boeiende vorm van liefde, omdat haar status de afgelopen veertig jaar zo honderdtachtig graden is gedraaid.
Stond eigen liefde bij onze moeders nog bijzonder slecht aangeschreven: bij onze kinderen is het een absolute deugd. En daar zitten wij zestigers dan, gezellig midden in…

Nog altijd horen wij de echo van de stem van onze moeders, dat we toch vooral om anderen moeten denken, dat we goed voor onze broertjes en zusjes moeten zorgen, dat we lief moeten zijn voor oma. Dat die broertjes en zusjes niks beters te doen hadden dan jengelen en dat oma hetzelfde verhaal duizend keer vertelde…dat deed er niet toe.

Ik denk, weet bijna zeker, dat veel vrouwen die echo mee slepen en daarom vaker aardiger zijn dan ze zouden willen zijn. Of aardiger zijn: laten we zeggen, zich aanpassen aan wat de situatie van ze lijkt te vragen. Maar, laten we even wel wezen, dat heeft met liefde weinig te maken. Tenzij je eindeloos geven , verward met liefde.

je kan pas van een ander houden als…

Daar tegen over staat de jongere generatie, die zegt: je kan pas van een ander houden, als je van jezelf houdt.
Persoonlijk vind ik dat grote onzin. Het klinkt stoer, dat wel. Het geeft wel de ruimte die jengelende broertjes en zusjes een schop te geven. Ik hou teveel van mezelf om mijzelf tot dit gedrein te veroordelen…Alleen heeft dat met liefde helemaal niks te maken

Waarom zou ik niet heel veel van iemand kunnen houden, terwijl ik tegelijkertijd niet heel erg van mezelf hou?
Hoeveel mensen gaan niet pas echt van zichzelf houden, als ze hun waarde zien, door de ogen van hun geliefde

like Like
Love
1
8 antwoorden
 1. Mandy
  Mandy zegt:

  Ik ben van mezelf gaan houden door mijn vriend, hij haalt het beste uit mij, door hem zie ik mijn mooie kanten, door hem durf ik zoveel meer. Ik heb zelf liefde gevonden door mijn liefde :heart:

  Beantwoorden
 2. Joyce
  Joyce zegt:

  Ah ja.. ik ken zoveel mensen die te weinig eigen liefde hadden en daar kapot aan gaan. Ik zelf had het ook. Gelukkig heb ik daar aan kunnen werken, en ben ik eigenlijk best wel gek op mezelf. Ik merk ook echt dat ik daardoor veel beter van anderen kan houden nu.

  Beantwoorden
 3. Frederique
  Frederique zegt:

  Ja zeker boeiend. Eigenliefde is belangrijk, ik ken teveel mensen die onderdoor zijn gegaan aan te weinig eigenliefde. Maar op het moment dat de eigenliefde zo groot is dat er geen liefde meer overblijft voor anderen, iets wat ik tegenwoordig helaas ook wel erg vaak zie, dan is er iets goed mis.

  Beantwoorden
 4. Tessa
  Tessa zegt:

  Wat leuk dat je een reeks gaat maken waarin je dieper ingaat op de verschillende soorten liefdes. Eigen liefde is zo belangrijk

  Beantwoorden
 5. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Ik ben toevallig al 10 weken bezig met een mindset (zelfliefde) programma en dit heeft me al zoveel gegeven! Zit veel fijner in mijn vel.

  Beantwoorden
 6. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  De ander kan je wel lief vinden maar geloof je daar zelf ook in? Ik denk wel dat je je zelf lief moet hebben voordat je het kunt geven. En dan kan het inderdaad beide.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)