Filmregisseuses van A tot Z

filmregisseuses

Kennelijk is regisseren een mannen vak…. Het is opmerkelijk hoe weinig filmregisseuses we konden vinden. Zoals je zult begrijpen is dit een on/going blog. We proberen het voortdurend aan te vullen en uit te breiden.

filmregisseuses van A tot H

Willeke van Ammelrooy

Wanneer je aan filmregisseuses denkt, denk je vast niet direct aan Willeke van Ammelrooy.
Zij staat op je net vlies als die bloedmooie actrice…. Je kent haar uit ik weet niet hoeveel films: Help de dokter verzuipt! Ciske de Rat, de Lift. En natuurlijk in de prachtige film Antonia (overigens ook een vrouw geregisseerd) een film die ik inmiddels 3 × heb gezien en die ik iedere keer weer even mooi vind.

Willeke van Ammelrooy schreef en regisseerde de film: De vlinder tilt de kat op. Een film waar ze maar moeizaam het geld voor bij elkaar kreeg en die nooit een grote hit werd. Het verhaal wil dat ze zich daar niet door uit het veld liet slaan en een tweede film op stapel zette, maar die is er nooit gekomen.
Daarnaast maakte ze maar liefst 11 korte films en documentaires over bijvoorbeeld borstamputatie, menstruatie, thuiszorg voor chronisch zieken, de rolverdeling tussen man en vrouw in het gezin en erfelijkheid

Andrea Arnold

ik moet bekennen: deze filmregisseuse is nieuw voor mij. Maar ik word wel nieuwsgierig naar haar. Oudste dochter uit een gezin van 4, ze was de oudste. Haar moeder was 16 en haar vader 17. Het huwelijk hield geen stand en de moeder voedde de kinderen alleen op. Geen wat je noemt kansrijke start.
Toch schopt ze het echt ver. Op haar 18de gaat ze naar Londen (ze is Engels) om mee te werken aan een televisie serie, ze blijft 10 jaar voor de Engelse tv werken. Omdat ze films wil maken, gaat ze in Los Angeles studeren, maar keert na afloop van haar studie terug naar Engeland.
Haar lijst met prijzen voor films is indrukwekkend
2010 BAFTA Award Alexander Korda Award voor beste Britse film Fish Tank
2009 Filmfestival van Cannes Prijs van de jury Fish Tank
2007 BAFTA Award Carl Foreman Award voor bijzondere prestatie door een Britse regisseur, schrijver of producer in hun eerste film Red Road
2006 Filmfestival van Cannes Prijs van de jury Red Road
2005 Academy Award Beste korte film Live Action

Kathryn Bigelow

De Nederlandse regisseuses zijn op (voor zover ik weet) ik ga over naar de Amerikaanse filmregisseuses en wel naar Kathryn Bigelow

Kathryn Bigelow valt om een hoop redenen op, laten we beginnen met de minst belangrijke : ze is 1 m 82. Ze was een tijdlang foto model voor GAP.
Kathryn Bigelow studeerde in eerste instantie Arts, waarin ze haar masters haalde.
Naast een bekende regisseuse is ze ook actrice. Ze speelde als actrice in de films:
1983 Born in Flames
1993 Wild Palms

Ze regisseerde:
1982 The Loveless
1987 Near Dark
1990 Blue Steel
1991 Point Break
1995 Strange Days
2000 The Weight of Water
2002 K-19: The Widowmaker
2007 Mission Zero Korte film
2008 The Hurt Locker
2012 Zero Dark Thirty
2017 Detroit

Ik moet bekennen dat ik er niet een van ken…
een van haar meest bekende( beroemde ) films is Hurt Locker. The Hurt Locker sleept zes Oscars in de wacht. Bigelow won het Oscarbeeldje in de categorieën Best Picture en Best Director. Hiermee is zij de eerste vrouw die een Oscar won in die laatste categorie……

Nouchka van Brakel

Nouchka van Brakel is een filmregisseuse die altijd op mijn netvlies is blijven plakken met de film Een vrouw als Eva. Ik moet bekennen dat ik hem niet durf terug te kijken…hij valt nu vast tegen. Maar een film waarin een vrouw voor een vrouw koos was in die tijd ( 1997) al bijzonder en al helemaal omdat Eva haar man ( en kinderen ) voor deze liefde verliet.
Hoewel net uitgesproken feministisch, is Nouchka van Brakel wel een regisseuse met een duidelijk standpunt. Kijk maar eens naar de titels van haar films
• Wij in het heelal, een heelal in ons (2012)
• Ave Maria – Van dienstmaagd des Heren tot koningin van de hemel (2006)
• 26.000 gezichten (2005)
• De vriendschap (2001)
• Aletta Jacobs: Het hoogste streven (1995)
• Iris (1992)
• Vrouwen vertellen (1992)
• Een maand later (1987)
• Uit het leven van een vroedvrouw (1985)
• Van de koele meren des doods (1982)
• Een B.O.M.-vader (1980)
• Een vrouw als Eva (1979)
• Het verschil (1979)
• Het debuut (1977)
• Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming (1975)
• Ouder worden (1975)
• Een andere kijk op zwakzinnigheid (1974)
• Wie als meisje geboren is, wordt toch nooit een jongen (1971)
• Het blijft zoeken (1971)
• Het verborgen gezicht (1970)
• De baby in de boom (1969)
• Sabotage (1966)

Barbera Bredero

Dat ik de regisseuse Barbera Bredero niet ken, is niet zo gek. Ze is een vrij jonge regisseuse en filmt kinderseries en kinderfilms. Begrijp me goed, dat is absoluut niet kleinerend bedoelt! Een goede kinderfilm maken is misschien nog wel moeilijker dan een goede grote mensen film. Is het je wel eens opgevallen in hoeveel kinderseries en films een bijna neerbuigend toontje zit?? Kinderen-snappen-nog-niks-toontje.. In mijn tijd als docent drama noemde ik het“ spelen op je knieën”. Met andere woorden: kinderachtig doen. Kabouter Plop bijvoorbeeld…
Maar goed terug naar onze regisseuses en daarmee vandaag Barbera Bredero
Ze regisseerde Mees Kees-films, Dikkertje Dap en Taal is zeg maar echt mijn ding.
Vooral de Mees Kees films zijn razend populair
Ze begon haar carrière en bij de televisie: tv-series zoals Meiden van De Wit, Westenwind, Floor Faber en Het klokhuis.

Sofia Coppola

Vandaag in de rubriek Vrouwelijke filmregisseur: de Amerikaanse filmregisseuse Sofia Coppola.
Sofia is inderdaad de dochter van Francis Coppola. Regisseur van de Godfather. leuk detail is dat Sofia toen ze 1 jaar oud was de rol van baby boy speelde in een doopscene in de Godfather. Ze heeft meer geacteerd ( zie lijstje)

CQ (2001)
Star Wars: Episode I: The Phantom Menace (1999)
The Godfather: Part III (1990)
Peggy Sue Got Married (1986)
The Godfather: Part II (1974)
The Godfather (1972)
Sofia Coppola heeft niet erg veel films gemaakt. Vraag me niet waarom.
Echter haar tweede film was het beroemde Lost in translation. (staat nog steeds op mijn moet-ik-kijken ) lijstje.
Ze was de eerste regisseuse die – voor deze film – een Oscar nominatie kreeg. ( verder puur toeval natuurlijk dat die prijzen altijd naar mannen gaan…) Ze kreeg die Oscar niet…wel de Oscar voor het beste script.

Greta Gerwig

Greta Gerwig was in eerste instantie een film actrice. In 2017 maakt ze haar debuut al filmregisseuse, met de film Lady Bird. Vorig jaar ( 2019) regisseerde ze Little Women.
Ik heb serieus overwogen die film te gaan zien, ook al heb ik al tig verfilmingen van Onder moeders vleugels gezien…die trailer zag er zo smakelijk uit! En zou het nu eens wat minder zoetsappig worden als een vrouw vrouwen verfilmt?
Het is maar een vraag…
Naast actrice en regisseuse is Greta Gerwig ook scenario schrijfster. Voor haar beide films schreef ze ook het scenario.

Marleen Gorris

Als er nu een filmregisseuse is, waar je je hoed voor af moet nemen is het wel Marleen Gorris.
Ze is een feministe tot diep in haar DNA, maar niet van het drammerige soort. Met een prachtige vanzelfsprekendheid laat zij haar vrouwen zien als krachtige personages. Zij is de regisseur van het prachtige Anthonia, een film die wat betreft niet genoeg geprezen kan worden. Anthonia vraagt zich niet af of iets kan of mag: ze doet. Punt uit.
De andere film die ik van haar gezien heb, is De stilte rond Christine M. Ik heb ervan genoten! Misschien is hij nu gedateerd, dat zou kunnen, maar wat een sterke vrouwen in die film!
De film won 3 prijzen
Gouden kalf – voor beste film (1982)
Derde prijs op het Festival van Taormina (Sicilië)
Publieksprijs op het Internationaal Vrouwen Filmfestival van Créteil (Frankrijk)

Na het daverend succes van Anthonia, is ze films in het buitenland gaan maken

Ineke Houtman

Weer zo’n regisseuse waarvan ik het werk wel ken maar de naam niet.
Ineke Houtman.
Ze heeft maar liefst 16 films gemaakt waaronder Toen was geluk nog heel gewoon ( oké, niet mijn genre) maar ook Madelief en Polleke, kinderfilms die hoge ogen gooiden.
Ze begon met het regisseren van de tv serie De Freules, een serie die ik op de een of andere manier gemist heb. Jammer, want hij lijkt me best wel leuk

Iemand hier die een van haar films gezien heeft?

filmregisseuses van H tot Z

Will Koopman

Het is best raar dat heel veel mensen niet weten wie Will Koopman is. Ze is – denk ik – een van de succesvolste filmregisseuses van dit moment.
Naast een aantal succesvolle films, is ze ook verantwoordelijk voor heel veel heerlijke Hollandse feel-good series. De laatste is Oogappels, die dit jaar aan haar 2de seizoen begint. Een serie waar ik lekker voor ga zitten.
Andere van dit soort series zijn Gooise vrouwen, Vrouwenvleugel, Love hurts, Danni Lowinsky, Ik ook van jou.
Ook regisseerde ze politieseries als: Baantjer en Grijpstra en de Gier.
En dit is nog maar een samenvatting van haar werk.

Als filmregisseuse, regisseerde ze Gooise vrouwen (die had je al aan zien komen ) All you need is Love en April, May en June en minder bekende films zoals Terug naar de kust en de Verbouwing
Will Koopman, geboren in 1956, begon met werken achter de schermen van de film industrie bij onder andere Ik ben Joep Meloen, tot ze in 1992 besloot zich op het regisseren te richten.
Over All you need is love heeft Will gezegd: een film moet laten zien dat liefde het belangrijkste is

Jennifer Michelle Lee

Jennifer Michelle Lee (Providence (Rhode Island), 22 oktober 1971), geboren als Jennifer Michelle Rebecchi is een Amerikaanse filmregisseuse, filmproducente en scenarioschrijfster. Ze won in 2014 met de film Frozen een Oscar voor beste animatiefilm. Lee is de eerste filmregisseuse die een speelfilm regisseerde die meer dan $ 1 miljard heeft verdiend. (Wikipedia)

Is het niet een beetje treurig dat de eerste vrouw die gewoon grof geld verdient met een film dat doet met een suikerzoete Disneyfilm??
Binnenkort brengt ze Frozen 2 uit….Nou ja ik zeg maar zo: Laat het lossssss, laat het gaaaahaaannnn

Nanouk Leopold

Nanouk Leopold is een regisseuse waar ik nou nog nooit van gehoord had. Ze heeft eerlijk gezegd ook niet veel films gemaakt, maar wat ze maakt lijkt onmiddellijk in de prijzen te vallen.
Haar eerste film Illes flottantes, werd geselecteerd voor de Tiger Competitie van het IFFR.
Ik vond het een grappige naam voor een film (het is een Frans toetje van bergjes eiwitschuim in een saus)
Met haar tweede film Guernsey won ze een gouden kalf.
De film van haar die ik echt nog wel eens een keer wil zien is:”Boven is het stil”, want dat vond ik een geweldig boek!

Maria Peters

Onder de filmregisseuses kunnen we Maria Peters niet overslaan. Dat gebeurt gemakkelijk. Hoewel ze een groot aantal films heeft geregisseerd en nog meer heeft geproduceerd, zien we haar zelden tot nooit in praatprogramma’s en aanverwante zaken.
Maria Peters regisseerde De Dirigent. Biopic over Antonia Brico
2012 – De groeten van Mike!
2011 – Sonny Boy
2006 – Afblijven
2004 – My Skateboard
2003 – Pietje Bell 2: De Jacht op de Tsarenkroon
2002 – Pietje Bell: De film
2001 – Eerste kind op de maan
1999 – Kruimeltje
1998 – Een echte hond
1997 – De Angst van Zorg
1997 – Lovely Liza
1995 – De Tasjesdief
1983 – Alle vogels vliegen
1981- Schijntijd ( Wikipedia )

en dat noem ik een indrukwekkend lijstje..
samen met haar man Dave Schram en Hans Pos richtte ze  de filmproductiemaatschappij Shooting Star Filmcompany op die aan de Prinsengracht in Amsterdam werd gevestigd. Een vrouw die heel veel kan, maar zich weinig laat horen

Shamira Raphaëla

Het leuke van het aanleggen van zo’n lijst is dat ik allerlei nieuwe mensen leer kennen! Neem nu de regisseuse Shamira Raphaëla. Dat is een echt zwaargewicht!
Samira groeide op Aruba. Een Nederlandse moeder haar vader is Curaçaose. Na haar VWO ging ze in Nederland aan de Rietveld academie studeren.
Zij regisseerde succesvolle televisieprogramma’s zoals Expeditie Robinson en Spuiten en Slikken. In 2006 produceerde en regisseerde zij een korte film over drie jonge Arubaanse vrouwen, getiteld Met zout in mijn ogen bron Wikipedia
Haar films vallen regelmatig in de prijzen: Haar eerste lange documentaire Deal with it (2014) werd bekroond op het Los Angeles Urban Film Festival, het Belize International Film Festival en het Aruba International Film Festival.
Lenno en de maanvis de IDFA prijs voor de beste jeugddocumentaire.
De film: De waarheid over mijn vader, won op het Nederlands Film Festival 2019 een Gouden Kalf Gouden Kalf voor de beste korte documentaire.

Dee Rees

het leuke van op zoek gaan naar filmregisseuses, is dat je begint met wat je weet. Dan ga je googelen en ontdek je de vrouwen die je bent vergeten ( Margaretha von Trotta was daar een voorbeeld van) Filmmaaksters waarvan je denkt : oooohh jaaaa! mooie films!
En dan kom ik langzamerhand terecht bij vrouwen waarvan ik denk: die moet ik gaan zien!
Dee Rees is daar eentje van.
Een Amerikaanse dame, geboren in 1977. Ze maakt films met een sterk autobiografische inslag, of gebruikt een persoonlijk verhaal als zeg maar opstapje voor het te vertellen verhaal. Ze is openlijk homoseksueel, in Amerika is dat toch laten we zeggen een dingetje. Haar semi-autobiografische verhaal Pariah gooide hoge ogen op het Sundance Film Festival en werd opgepikt door distributeur Focus Features.
In 2015 regisseerde ze de film Bessie. De film over blueszangeres Bessie Smith won de Emmy Award voor beste tv-film en leverde hoofdrolspeelster Queen Latifah onder meer een Golden Globe-nominatie op.

Halima Reijn

Wanneer je pad gaat om vrouwelijke film regisseurs te vinden , dan leer je nog eens wat. Zo kwam ik er achter dat Halima Reijn, vorig jaar haar debuut als filmregisseur heeft gemaakt. Halima Reijn heb je in talloze films zien acteren, even een paar uit de losse pols: Passievrucht, Ik omhels je met 1000 armen, Zwartboek, De eet club.
Je kent haar als tafeldame bij DWDD, je kent haar als vriendin van Carice van Houten, misschien heb je haar wel eens als actrice gezien. Ik heb haar gezien in een solo voorstelling La voix humaine. Ademloos heb ik zitten kijken!
De film die ze nu heeft geregisseerd heet Instinckt, ik ga eens kijken of ik die ergens kan zien

Cate Shortland

Cate Shortland is een voor mij onbekende regisseuse. Ze komt uit Australië en is naast regisseur ook schrijfster. Ze heeft 2 speelfilms gemaakt Somersault (2004) Lore (2012) en is bezig meteen derde. Verder heeft Cate nog een aantal korte films en tv-series gemaakt. Die laatste hebben helaas Nederland niet gehaald. Sinds de Flying doctors ben ik namelijk gek op Australische series

Mouly Surya

Mouly Surya ( geboren 1980) is een filmregisseuse, geboren in Indonesië. Zij ontwikkelde de saté western. En, en daarom hoort ze hier ook driedubbel thuis,: de feministische western. Marlina the murderer: De heldin reist door de droge landschappen van Sumba met het afgehakte hoofd van de man die haar wilde verkrachten. Kijk dames, zo zien we het graag.
Tot nu toe heeft ze drie films gemaakt:
Fiksi. (2008)
What They Don’t Talk About When They Talk About Love (2013)
Marlina the Murderer in Four Acts (2017)
Het worden er vast meer!

Margarethe von Trotta

Even geen Nederlandse of Amerikaanse filmregisseuses, maar….een Duitse.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik haar vergeten was, hoewel ik haar beroemdste films: Die Bleierne Zeit (waarmee ze in Venetië een gouden leeuw won) heel mooi vond. Het behandelt het verhaal van 2 zussen die beiden strijden tegen het onrecht in de wereld: de een als politiek activiste de ander als journaliste. Wat ik destijds heel mooi vond, is te zien hoe de zus die journaliste is, de keuze van haar zus niet goedkeurt, maar haar wel door dik en dun blijft steunen.

Margarethe von Trotta begon haar carrière net als zoveel andere filmregisseuses voor de camera.
Ik was verbaas (en ook een beetje beschaamd)toen ik zag hoeveel films ze eigenlijk gemaakt heeft. Wie weet ga ik er een dezer dagen (nu we toch zoveel thuis zitten) opzoeken en kijken

Chloé Zhaois

Chloé Zhaois – lijkt mij – een interessante filmregisseuse. Van geboorte is ze Chinees, maar ze volgde een groot deel van haar opleidingen in Engeland en Amerika. Ze haalde een bachelor in politieke wetenschappen, voor ze de stap waagde naar de filmacademie. Ze studeerde af en begon met het maken van korte films. Songs my brothers taught me, was haar eerste film (2015) een film met zo’n titel wil ik eigenlijk wel gaar zien. Ze heeft een 2de film gemaakt, die de Rider heet. In beide films werkte ze met niet professionele acteurs.

Lees ook: Nederlandse schrijfsters

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)