De Hommel, wat is jouw favoriete insect?

Iedereen heeft wel een favoriet dier, de hond van de buren, een tijger of een olifant. De panda heeft zelfs een complete fanclub. Ik hoor echter zelden iemand een insect noemen. Dus vraag ik het maar: wat is uw favoriete insect?

Favoriete insect? Hoe komt ze daar nou bij zult u zich wellicht afvragen. Dat zal ik u vertellen. Ik ben dit voorjaar al meer in mijn tuin geweest dan de afgelopen jaren bij elkaar. Door de crisis loop ik er van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat regelmatig een rondje. Het mooie weer heeft daar natuurlijk ook een bijdrage aan geleverd. Met het mooie weer kwamen ook de insecten weer in de tuin.

mijn favoriete insect

Bijen, vliegen, muggen, schaatsenrijders op de vijver en de schattigste aller torren het lieveheersbeestje en hier en daar een vlinder, ik zie ze allemaal in mijn tuin voorbijkomen. Mijn favoriete insect blijft beslist de hommel, met zijn bandeloze levensstijl. Een beetje te dik om goed te kunnen vliegen, vandaar ook niet zo snel, zodat je hem met je ogen kunt blijven volgen. Die dikkigheid associeer ik ook wel een beetje met gezelligheid. Een gezellige dikkerd, dat zul je niet snel zeggen over een vlinder bijvoorbeeld, dat blijft toch een beetje een zielig elfje.

Vlinders zijn heel sierlijk, maar voor je het weet zit je weer met de rupsen die je planten kaalvreten. Daar heb je met de hommel geen last van. Die zwalkt een beetje van bloem naar bloem, waar hij zich helemaal volvreet met honing. Als hij dan zoveel gevreten heeft dat hij niet meer vliegen kan, dan ligt hij laveloos op het tuinpad zijn roes uit te slapen.

Als je er een ziet liggen, gewoon laten liggen, die komt wel weer bij. Ik begrijp dat ze er aaibaar uit zien, maar dat wil ik toch afraden. Ze steken niet makkelijk, maar als je ze oppakt kunnen ze gemeen steken, dat kan mijn dochter uit eigen ervaring vertellen.

Het is ook gewoon een prachtig beest, niet voor niets hebben ze Maja de bij naar een hommel gemodelleerd. Als ze daar zo’n oersaaie, maar nuttige bij voor hadden genomen, dan was het nooit wat geworden.

lees ook eens: wat nou als het een complete lockdown wordt

like Like
Like
1
9 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik heb het niet op insecten ze kriebelen en kruipen en krioelen en vladderen bah ieek. Maar hommels vind ik wel erg schattig om te zien.

  Beantwoorden
 2. Wanda
  Wanda zegt:

  Tja, ik heb net vanmiddag nog een hommel doodgemaakt, ik word gewoon panisch als zo’n beest te dicht in mijn buurt kom, dus toen heb ik hem op de grond zag kruipen, kon ik het toch niet laten.

  Beantwoorden
 3. Tessa
  Tessa zegt:

  Ik heb niet een insect waar ik dol op ben. Al vind ik libelle’s wel erg mooi en zeker hoe ze in het Engels genoemd worden: Dragon Fly

  Beantwoorden
 4. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Daar vraag je me wat zeg… Ik vind insecten meestal vooral irritant. Maar een hommel heeft wel iets schattigs. Toch ga ik dan voor de vlinder!

  Beantwoorden
 5. Kristof
  Kristof zegt:

  Een hommel is inderdaad niet slecht, veel beter dan wespen in ieder geval maar jammer genoeg kan mijn jongste het verschil nog niet maken tussen de twee en dus heeft hij er schrik van.

  Daarom kies ik toch maar voor een kleurige vlinder!

  Beantwoorden
 6. Lodi
  Lodi zegt:

  Dan doe ik een lieveheersbeestje, maar eigenlijk ben ik zo niet dol op insecten. Brr ik ben er altijd een beetje huiverig voor en die hommel is zeker mooi, maar die kan zo tekeer gaan in huis, als hij het huis invliegt en er snel weer uit wil, maar de weg niet kan vinden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)