Boekherdenking: Eline Vere van Louis Couperus.

eline vere

Boekherdenking: heb jij ook van die boeken die je als als jonge vrouw, kind misschien, die enorme indruk op je gemaakt hebben?
Als ik er over nadenk, heb ik er een heleboel.

Vandaag wil ik hebben over Eline Vere.

Ik las het toen ik zo’n veertien, vijftien jaar oud was. Jeugdliteratuur was toen nog nauwelijks uitgevonden, dus als puber stortte ik me vrolijk in de “groten mensen” literatuur.

Ademloos las ik Eline Vere. Daar kan ik bij aantekenen dat ik Eline wel een beetje een vreemd meisje vond. Ze had kennelijk weinig omhanden. Ze woonde bij haar zusje en haar man in. Waarom een volwassen vrouw niet gewoon zelfstandig kon wonen, dat snapte ik niet. Maar ik accepteerde het als een gegeven. Kennelijk hoorde dat bij die tijd. Want, eerlijk is eerlijk, het was wel een beetje een ouderwets boek.

Jong als ik was, kon ik oprecht genieten van de prachtige stijl van Couperus, die je direct meesleurt, het verhaal in, die zinnen maakt die dansen.
Goed, Eline was dan misschien een beetje een dom gansje, dat weinig te doen had, maar ze was ook enorm zielig. Was er nu niemand, die haar begreep ??
Terug kijkend was dit ongetwijfeld het aspect, wat deze jonge puber zo aansprak. Pubers hebben immers een patent op zich onbegrepen voelen?

Het was in mijn ogen, dus enorm prettig voor haar, dat ze het drankje laudanum ontdekte, want dat gaf haar veel rust…

Jaren later zat ik in de wachtkamer van de tandarts en las het blad Psychologie. Ik stuitte op een artikel over psychoses. De schrijver, een psychiater, stelde dat je, als je een psychose echt wilde begrijpen, je Eline Vere moest lezen.
“Lang voor wij de psychose, als stoornis ontdekte”, zei hij, had Couperus haar al trefzeker beschreven in Eline Vere….

Dat vond ik leuk. Inmiddels had ik ook begrepen, dat laudanum een opiaat is…Het werd door nerveuze dames in die tijd veel gebruikt om tot rust te komen. Ja, dat zal wel gewerkt hebben.

Met terug werkende kracht begreep ik dat mijn domme gansje een dame was, die verslaafd was aan de opium en last had van psychoses. Het boek werd mij er alleen maar dierbaarder door. Maar ik heb het nooit herlezen…

Lees ook eens : 15 boeken die elke ambitieuze vrouw zou moeten lezen

bron foto’s Wikipedia

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)