1 februari: wereld Galgo-dag

over galgo's

Het is niet voor niks wereld Galgo dag, want het lot van veel Galgo’s is heel erg triest.

Als het waar is wat ze zeggen: namelijk dat je de beschaving van eenvolk af kan lezen aan de manier waarop ze met dieren omgaan, dan staan de Spanjaarden er niet best voor.

De wijze waarop zij met Galgo’s omgaan die ze niet meer “nodig”hebben is te erg voor woorden.Een dier slecht behandelen, is altijd verkeerd, maar bij een Galgo is het wel heel erg wrang: het zijn zulke lieve, zachtmoedige en trouwe beesten….Daarom is het goed dat er een keer per jaar aandacht gevraagd wordt voor deze honden.

Voor lezers, die tegen een stootje kunnen: zie hier een filmpje van de dia del galgo.
http://www.diadelgalgo.nl/

Gelukkig worden er veel Galgo’s gered en vinden ze een goed tehuis,zo heb ik ook een Galgo leren kennen, zij is echt een ambassadeur voor haar ras, wat een allerliefste hond is dat. Met name haar waardigheid vind ik indrukwekkend, die had ik tot dat moment alleen nog maar gezien bij de koningspoedel.

De geschiedenis van de Galgo

Voor de mensen die van dit ras helemaal niks weten is het misschien leuk iets over de achtergrond van dit ras te vertellen:
Al eeuwen voor Christus, jaagden de Kelten met redelijk grote jachthonden. Hun honden waren enorm populair. Omdat ze niet alleen een goede neus hadden maar ook zo hard konden rennen dat ze het wild konden vangen. Dat was in een tijd zonder buskruit, waar je het van je pijl en boog moest hebben, natuurlijk verschrikkelijk gemakkelijk.
De Kelten waren een reislustig volkje ( je kan ook zeggen, ze breidde hun jachtterrein graag uit). En natuurlijk namen ze hun honden mee. Zo werden de Galgo’s bekend op het vaste land van Europa. We kunnen aannemen dat ze rond 600 voor Christus hun intrede deden op het Iberisch schiereiland.Toen staken de Kelten namelijk de Pyreneeën over.

De Romijnen, waren er enorm goed in  waardevolle gebruiken over te nemen van volken die zij overwonnen.  Zij namen later het gebruik van jagen met windhonden over. Kijk maar eens op oude tekeningen op vazen en potten, daar zie je de Galgo regelmatig staan….

Een oud en indrukwekkend ras, de Galgo, een ras dat respect verdient!

( bron Hondenplaza)

lees ook: Galgo’s en ander Spaans Hondenspul

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)