Vanzelfsprekend

what comes around

What comes around….een filosofietje over vanzelfsprekendheid

“Dat spreekt toch vanzelf?” zei ik tegen een medetuinierster die me bedankte omdat ik een week lang haar kas van water had voorzien.
“Maar toch ben ik er blij mee”, zei ze. “Jij zou het voor mij ook doen” antwoordde ik. “Tuurlijk” zei ze.
En zo raakten we verwikkeld in een gesprek over even een handje helpen. Over geven en nemen en dat je dat niet op een weegschaaltje moet leggen. Dan wordt je wereld grijs en grauw.
Ik heb mijn hele leven heilig geloofd in wat de Engelsen zo mooi noemen: what comes aroud, goes aroud. Het is me nooit gelukt daar een echt adequate vertaling voor te vinden. Als jij er een weet, dan hou ik me aanbevolen. De jeugd van tegenwoordig noemt het volgens mij karma.

 what comes around…de wet van de vanzelfsprekendheid

Het komt er op neer dat wat je uitdraagt ook weer naar je terugkomt. Om bij het voorbeeld waarmee ik begon terug te komen: Wellicht geeft niet diezelfde mede-tuinierster mijn kas water als ik een weekje weg ga. Maar er is vast wel een andere tuinvrouw die dat klusje even wil klaren. Met de meest grote vanzelfsprekendheid…
Het grappige van ” what comes around…” is dat het niet werkt, wanneer je het bewust gaat inzetten. Zo van: ik doe heel aardig tegen iedereen, sta altijd klaar, ren me een slag in de rondte… Wat heb ik een hoop mensen om op terug te vallen…

En weet je waarom je niks terug krijgt? Je hebt de wet van vanzelfsprekendheid doorbroken.
Die geheimzinnige wet bepaald dat je je hand uitsteekt, een ander helpt uit ( en nu hebben we een mooie Nederlandse uitdrukking ) de volheid van je hart. Gewoon omdat je het leuk, prettig en/of zinvol vindt om te doen.
Kom je dus iemand tegen (en ik kom ze regelmatig tegen) die zucht: “ik sta altijd voor iedereen klaar, maar als ik eens iemand nodig heb……” dan weet je het nu. Ze kent de wet van de vanzelfsprekendheid – nog – niet

lees een blokje om kan zo leuk zijn

like Like
16 antwoorden
 1. Jenny
  Jenny zegt:

  Ik zou zeggen: wie goed doet, goed ontmoet.

  Ik geloof daar best in. De ene hand wast de andere en samen sta je sterk. Teveel gezegden in een reactie, maar de wereld is te zwaar om op je schouders te dragen.

  Je snapt me wel.

  Beantwoorden
 2. WAnnderful
  WAnnderful zegt:

  Boeiend om er even bij stil te staan. De boemerang die naar je terugkomt maar dan in positieve zin. Of oogsten wat je gezaaid hebt. Niet helemaal hetzelfde maar het sluit er toch bij aan.

  Beantwoorden
 3. Juliette - Strongbody.nl
  Juliette - Strongbody.nl zegt:

  Ja zo simpel is het leven eigenlijk toch? Geen verwachtingen maar uit een goed hart dingen doen. Dan komt het automatisch weer naar je terug.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)