Over respect en begrip en het verschil ertussen

begrip

toen ik liep te piekeren over respect en begrip

Je kent het vast wel, lieve lezer: een situatie zit je niet helemaal lekker en die maalt dus vrolijk door je hoofd. Op gepaste en vooral ongepaste tijden, steekt hij de kop op. Ach wat moet ik je uitleggen, je kent het.

Dat deed hij bij mij terwijl ik in de regen de weg zocht naar het winkelcentrum. Ik woon pas drie dagen in A dus het was nog een beetje een avontuur.
Maar ineens (terwijl ik besloot dat ik echt naar links moest) was daar een stemmetje in mijn hoofd dat zei: “je respecteert het wel, maar je begrijpt het niet”

Ik hield op de weg te zoeken en vroeg me af wat het verschil is tussen respecteren en begrijpen.
Beide hebben te maken met je verplaatsen in een ander. Beiden hebben te maken met een ander in haar waarde laten. Het zijn uitstekende eigenschappen. Waarom vond ik dan de een waardevoller dan de ander? Waarom was ik niet tevreden met respect, maar miste ik begrip?

respect versus begrip

Zou het kunnen zijn dat respect de strenge maar rechtvaardige schoolmeester is en begrip je vrolijke, iets te dikke tante met haar luide lach?
Respect heeft te maken met kennis: weten hoe de zaken in elkaar zitten. Daar een abstracte bewondering voor kunnen opbrengen, daar – van een afstand – plezier aan kunnen beleven.
Begrip heeft te maken met het hart: met herkenning, met ervaring en met twee warme armen die om je heen geslagen worden.

Respect kun je eisen: je mag van iemand vragen zich te verdiepen in feiten. Begrip kan je alleen maar cadeau krijgen: je kan een hart niet dwingen.
En zo kan het zijn, dat je in een situatie terecht komt, waar je met alle respect behandeld wordt, maar waar je je alleen voelt, omdat niemand je begrijpt.

En toen vond ik sader but wiser de supermarkt.

lees ook eens: als je het niet begrijpt

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)