Van de soorten liefde: de vertrouwde liefde: Storge

storge

Over Storge: zorgende vertrouwde liefde en haar schaduwzijde

Storge is een vorm van liefde die wij niet zo vaak noemen. En als we het doen, wantrouwen we haar een beetje. Het is de zorgende, vertrouwde liefde.
Waarom zijn we een beetje voorzichtig met Storge?

We hebben wel een tikkie gelijk wanneer we de Storge wantrouwen als het gaat om liefde in een partnerschap. Wanneer de ene partner teveel voor de ander gaat zorgen, kan je er donder op zeggen dat de echtelijke liefde het raam uitvliegt. Passie en hartstocht laten zich  nu eenmaal slecht combineren met verdraagzame zorgzaamheid…
Dat kan een tijdje goed gaan, maar geen leven lang.

Storge, ouders en kinderen

Gelukkig is Storge ook niet direct een vorm van liefde tussen twee partners, het is de liefde van ouders voor hun kinderen en omgekeerd. En daarmee wordt het ineens een enorme belangrijke vorm van liefde. We weten allemaal hoe ongelooflijk belangrijk het is om evenwichtig en met zelfvertrouwen het grote-mensen-leven in te stappen. En dat lukt de mensen die het geluk hebben uit een warm en stabiel nest te komen, veel en veel makkelijker dan zij, die het zonder dat moesten stellen. Daar doet Storge goed werk

Zorgende liefde is ook liefde-met-een-lange-adem. De liefde die ervoor zorgt dat je van iemand blijft houden, wat er ook gebeurt. Dat is ook iets wat we van ouders bijna verwachten. Wat je kind ook gedaan heeft, als moeder/vader keur je de daad af, maar het kind niet. “het blijft toch je kind”, zeggen ze dan. En dat zal niemand ze kwalijk nemen.

 Maar wanneer je als vrouw alles blijft accepteren van je partner al slaat hij je met de regelmaat van de klok een blauw oog, dan is die Storge ineens een minder fijne vorm van liefde. “Hij heeft er altijd spijt van” “Hij kan het ook niet helpen”, zegt een vrouw dan.
“en als ik niet bij hem blijf, heeft hij helemaal niemand meer……”

Koester de vertrouwde zorgende liefde in een gezin. Wantrouw haar in relaties.

lees ook: De les van tekenles

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)